Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro konačan dogovor između Brazila i BiH o kvotama i tarifama za pileće meso?

Preuzmite sliku

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je od 02. do 05. oktobra 2017. godine boravio u zvaničnoj posjeti Brazilu.

Ministar Crnadak se 04. oktobra 2017. godine u Braziliji susreo sa ministrom inostranih poslova Brazila Alojzio Nunjes Fereirom (Aloysio Nunes Ferreira), što je prvi susret ministara dvije zemlјe u poslјednjih 7 godina.

Ministar Crnadak i ministar Fereira su konstatovali da će ova posjeta značajno doprinijeti unapređenju odnosa između dvije zemlјe, posebno u oblasti spolјne trgovine i ekonomije. Tokom razgovora o intenziviranju ekonomske saradnje između dvije zemlјe sagovornici su se složili da, bez obzira na veliku geografsku udalјenost između Brazila i BiH, postoje značajni potencijali za dalјi razvoj saradnje, sa posebnim naglaskom na približavanje dvije zone slobodne trgovinske razmjene, MERCOSUR (Paragvaj, Argentina, Urugvaj i Brazil) i CEFTA.

Tokom razgovora, ministar Fereira je izrazio razumijevanje za veliki interes BiH da što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te je iskazao uvjerenje da će uskoro biti postignut konačan dogovor između Brazila i BiH o pitanjima kvota i tarifa vezanih za pileće meso, što predstavlјa jednu od poslјednjih prepreka za članstvo BiH u WTO.

U dijelu razgovora koji se odnosio na bilateralne odnose dvije zemlјe, konstatovano je da su oni dobri i prijatelјski, te da će obje strane uložiti dodatne napore da se u narednom periodu zaklјuči veći broj novih sporazuma i memoranduma. Memorandumi o političkim konsultacijama i međunarodnoj saradnji u oblasti diplomatske obuke između ministarstava inostranih poslova Brazila i BiH su usaglašeni i biće potpisani u Sarajevu, neposredno po završetku formalnih procedura u institucijama BiH.

Ministar Crnadak je istog dana održao predavanje na temu međunarodne pozicije i strateških spolјnopolitičkih cilјeva BiH na Diplomatskoj akademiji u Brazilu, na Institutu Rio Branco.

Tokom razgovora sa rukovodstvom Diplomatske akademije, dogovoreno je da u narednoj školskoj godini jedan mladi diplomata iz BiH pohađa napredni kurs brazilske Diplomatske akademije. Tokom sadržajnog razgovora, dva ministra su se dogovorila da ministar Fereira posjeti BiH do kraja 2018. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,