Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uprkos poboljšanim uslovima i većim plaćama, još uvijek teško naći radnike u ugostiteljstvu

Preuzmite sliku

Veliki dio ugostiteljskih objekata u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, oblijepljeni su oglasima s ciljem potraživanja radnika kojih je sve manje u našoj zemlji. Traže se konobari, kuhari, šankeri, spremačice…

Kako vlasnici ugostiteljskih objekata navode, uprkos poboljšanim uslovima rada još uvijek je teško pronaći radnike koji ovaj posao, uglavnom žele raditi izvan granica Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata trgovine i uslužne djelatnosti Bosne i Hercegovine za novonastalu situaciju uglavnom krive dugogodišnje kršenje radničkih prava. Ističu kako neki poslodavci nude i dva slobodna dana radnicima, ali i pored toga, mladi često žele ostati nezaposleni.

Sličnog mišljenja su i u Udruženju hotelijera i restoratera u Bosni i Hercegovini iz kojeg naglašavaju da bi se trebali smanjiti nameti države kako bi poslodavci bili u prilici ponuditi bolje uslove zaposlenim u ovom sektoru.

Kada su u pitanju mladi ljudi u našoj zemlji, na pitanje novinara NOVE BH, Tahira Žustre, za koliko bi novaca radili u ugostiteljstvu, mišljenja su podijeljena. Neki bi radili za 500 KM, dok drugima to ne predstavlja jednu od opcija bez obzira na visinu plaće. (Tuzlanski.ba/Video: NOVA BH)

Opširnije u prilogu NOVE BH:

Nezaposleni ugostitelji

[VIDEO] I dok su radnici različitih profila, uveliko već na granicama s pasošima u rukama, poslodavci, posebno oni u ugostiteljstvu, muku muče s nedostajućim kadrom. Pitali smo zašto? Priča našeg reportera Tahir Žustra za Dnevnik NOVA BH

Gepostet von NOVA BH am Dienstag, 25. Juni 2019

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,