Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uprkos pandemiji povećan izvoz automobila u BiH

Preuzmite sliku

Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, uprkos pandemiji uzrokovanoj virusom korona, o čemu govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno skoro 1.000 novih i polovnih vozila više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine u zemlju je uvezeno ukupno 10.750 vozila, od čega je 2.238 novih i 8.512 polovnih automobila.

– U prva tri mjeseca ove godine uvezeno je 11.699 automobila, od kojih su 9.682 polovna vozila i 2.017 novih, podatak je UIO BiH, koji pokazuje da je došlo do porasta uvoza polovnih, ali i do pada uvoza novih četvorotočkaša.

Prema njihovima podacima, u 2020. godini ukupno su uvezena 40.963 automobila, od čega je bilo 6.910 novih, a 34.053 polovna.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je za “Nezavisne” da je naše tržište malo i da je svako povećanje vidljivo.

– Možemo konstatovati da je ove godine poslovni ambijent malo bolji nego prošle godine, s obzirom na to i da nam je prošle godine kovid kriza bila totalno nepoznata, i sam psihološki efekat uslovio je da bh. građani prestanu razmišljati o kupovini vozila, kazao je Muratović i dodaje da je ove godine situacija sa virusom korona malo opuštenija i, kako kaže, odmah se to odrazilo na sam uvoz.

– Sama najava dolaska vakcina takođe ohrabruje, tako da i oni ljudi koji se odlučuju za kupovinu automobila razmišljaju da će i ova pandemija proći brzo, kazao je Muratović i istakao da su stručnjaci iz ove oblasti saglasni da dolazi do oporavka tržišta automobila i da je realno očekivati da će situacija u narednom periodu biti još povoljnija.

Kako tvrdi, realno je očekivati da će rentakar kuće u ovoj godini bolje da posluju, jer, kako ističe, već su krenule u nabavku automobila.

– Prošle godine od pojave virusa korona, rentakar kuće su otkazale sve nabavke, a kod nas je ovaj segment veoma bitan, jer na godišnjem nivou sigurno se uvezu oko 2.500 do 3.000 vozila, kazao je Muratović.

I ekonomski analitičari smatraju da je opravak tržišta automobila vidljiv, ali i očekivan i u ovoj godinu.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, u razgovoru za Nezavisne kaže da je postepeni, blagi oporavak prodaje automobila očekivan, jer su, kako kaže, mnogi odgađali nabavku vozila u prethodnoj godini zbog pandemije.

– Novo pogoršanje epidemiološke situacije i usporavanje ekonomske aktivnosti kojima svjedočimo mogli bi ponovno okrenuti trend ka negativnom, kazao je Gavran.

Iz auto-salona ističu da je pandemija virusa korona sigurno uticala na to da prodaja auta bude smanjena, ali da je situacija bolja nego prošle godine.

– Nema nekakvih pravila, jedna mjesec ima kupaca, drugi ne, ali je za nijansu bolje nego prošle godine, kazali su iz kompanije Verano motors u Banjaluci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,