Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uprkos krizi, mnogi građani BiH odlučuju se za štednju, brine ih neizvjesna budućnost

Preuzmite sliku

Kapaciteti bankarskog sistema, unutar postojećeg regulatornog okvira, dovoljni su za nastavak potpore privrede i građanima te prilagođavanje okolnostima koje bi mogle nastati u idućem razdoblju – navode iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Da nas je ovakva kriza dočekala 2009., osjetili bismo je tek malo i vrlo brzo iz nje izašli. Ovako, iako smo ekonomski stabilniji nego tada, i dalje smo preslabi kako bismo se borili s nizom kriza koje nam se sada događaju – govori za Večernji list BiH sagovornik iz ekonomskog sektora vezano uz temu recesije u BiH koja je, nažalost, realnost.

A trenutni podaci u BiH su dobri kada ne bismo bili u tehničkoj recesiji i kada bi bilo neko normalno vrijeme bez pandemije i ratova. Iz Agencije za bankarstvo FBiH i iz podataka koji su dostavljeni vidljivo je da građani ove zemlje i dalje vjeruju bankama. Pitanje je bilo vezano uz trenutanu situaciju u bankarskom sektoru s obzirom na posljedice pandemije i rata u Evropi.

– Na osnovi iskazanih osnovnih pokazatelja poslovanja bankarskog sektora FBiH s 30. septembra ove godine, može se zaključiti da je on stabilan, adekvatno kapitaliziran i likvidan. Ranije uspostavljeni regulatorni zahtjevi i provedena usklađivanja dodatno su ojačali otpornost bankarskog sistema i kapacitete za upravljanje u kriznim razdobljima. Kapaciteti bankarskog sistema, unutar postojećeg regulatornog okvira, dovoljni su za nastavak potpore privredi i građanima te prilagođavanje okolnostima koje bi mogle nastati u idućem razdoblju – stoji u odgovoru iz Agencije za bankarstvo FBiH. Obznanili su i podatke koji jasno pokazuju o kakvom je rastu riječ u Federaciji.

– Zaključno s 30. septembra ove godine, a u odnosu na kraj prethodne godine, zabilježen je rast ključnih parametara.

Neto aktiva veća je za 4% ili 1,1 milijardu KM, novčana sredstva za 10% ili 780 miliona KM, a krediti za 2 posto ili 336 miliona KM. U promatranom razdoblju ukupan kapital povećan je za 6 posto ili 172 miliona KM, a depoziti za 5 posto ili 990 miliona KM – naglašavaju iz Agencije.

Također, obaveze banaka po uzetim kreditima zabilježile su smanjenje za 33% ili 256 miliona KM.

– U odnosu na sveukupne ekonomske prilike, može se zaključiti da je kreditni rast umjeren i ne upućuje na dodatne rizike. Ukupni depoziti oporavili su se s 30. septembra 2022. godine u odnosu na prvo tromjesečje ove godine i iznad su razina prethodnih godina. Trend rasta ukupne štednje građana je usporen i trenutno je usporediv s razinom iz 2020. godine. Svijet se trenutno suočava s privrednom, energetskom, prehrambenom, zdravstvenom… krizom, no uprkos svemu, a prognoze govore kako će biti i teže, ključni parametri u BiH ipak rastu. Novca ima i za investicije, a mnogi se odlučuju za štednju jer je vrijeme neizvjesno i teško je prognozirati što će se događati u budućnosti.

– Možemo konstatovati kako je povjerenje građana i privrede u bankarski sistem zadržano – navode iz Agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje