Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uprava Aluminija: Bez finansijske pomoći ne možemo pokrenuti proizvodnju

Preuzmite sliku

Uprava Aluminija je izjavila kako ne raspolažu finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje procesa proizvodnje. Obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. augusta još uvijek nisu uplaćena.

Iz Društva naglašavaju kako je okvirno postavljen termin za početak rada ljevaonice trebao biti  1. septembar ako se novčana sredstva osiguraju do 1. augusta. Međutim, u saopštenju navode da do danas nije osigurana potrebna novčana podrška te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao.

“Trenutna očekivanja javnosti su usmjerena na pokretanje pogona Aluminija, i to najprije ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektrolize, uz zadržavanje radnika. Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija”, navode iz te kompanije.

Novac se ne može osigurati u potpunosti iz sredstava Aluminija, te zbog toga Uprava Društva očekuje novčanu pomoć.

“Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo plan zbrinjavanja u predviđenom roku”, saopštili su iz Aluminija.

Dodaje se kako je Uprava Društva u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom te se trenutačno dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, dok se povratne informacije i odluke potencijalnog investitora očekuju u predstojećem periodu, prenosi Fena

Podsjetili su da su prije gašnje kompanije, upoznali javnost i Vladu FBiH sa situacijom u Društvu, te zamolili za pomoć kako bi prevazišli probleme.

 • Problemi su se prije svega odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao.

  U cilju rješavanja problema, Uprava Društva je dala konkretne prijedloge za nabavu te formiranje cijene struje putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW cijena, znatno niža, se formira prema Europskoj burzi) te skretala pozornost na neutemeljeno uključivanje cijene CO2 certifikata prema Aluminiju kao korisniku van EU, čime su troškovi električne energije porasli za 8-10 €/MWh.

  Ipak, nijedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni, naglašavaju iz Uprave Aluminija.

  “Gašenjem pogona u Aluminiju d.d. Mostar, 10. jula ove godine, stekli su se svi uslovi za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog odbora za otvaranje navedenog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu.

  Međutim, nedugo nakon gašenja proizvodnje, utemeljeno je ‘Krizno vijeće‘ kojega su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornog odbora, Uprave Društva, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH. Na prvim je sastancima zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati iznaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnoga pokretanja proizvodnje uz obvezu zbrinjavanja radnika. Na tim sastancima je obećana potpora za pronalazak finansijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje, te pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (napominjemo kako je dio ovog procesa u fazi rješavanja)”, navodi se dalje u saopštenju.

  Nakon toga je Uprava Društva realizovala zadatke koje je dobila putem sastanka Kriznog vijeća. Izradili su Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

  Prema tom planu početak rada tvornice je podijeljen u tri faze.

  Prvo bi s radom trebao započeti pogon ljevaonice, zatim anoda te u konačnici elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 osoba, od čega 74 posto u proizvodnji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,