Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upoznajte generaciju Z – kako današnja djeca stvaraju svijet budućnosti za sve nas

Preuzmite sliku

Jeste li čuli za generaciju Z? To su današnja djeca koja odrastaju na potpuno drugačiji način od svojih roditelja.

Ona se ne zabavljaju igranjem vani, penjanjem po drveću ili igranjem lastiša i klikera, oni imaju potpuno drugačiji – digitalni svijet u kom odrastaju, ali to ih ne čini manje sposobnima ili manje kreativnim. U generaciju Z pripadaju svi oni rođeni između 1995. i 2011. godine. Najvažnije obilježje pripadnika je da mnogo vremena provode uz digitalne uređaje. Radi se, ukratko, o generaciji koja je, za razliku od njenih prethodnika, odrasla uz tehnologiju. Njima je oduvijek normalno potražiti sve što ih zanima na Internetu, a uz to Z generacija značajno učestvuje i u stvaranju internetskog sadržaja. Stoga aktivno koriste i veoma popularne društvene mreže poput Instagrama, Twittera, TikToka i Snapchata, dok Facebook ipak pripada drugim generacijama.

Generacija Z je upravo ona koja će svojom, za neke dosadnom i zaglupljujućom zabavom, promijeniti svijet i donijeti novu, potpuno digitalnu budućnost za sve nas. Činjenica je da, dok mislimo da djeca samo igraju igrice, neka od njih zapravo već danas stvaraju svijet budućnosti za sve nas. Istražuju robotiku, programske jezike, virtualnu stvarnost, umjetnu inteligenciju… i zaista obožavaju to što rade. Često ih nazivamo nativnom digitalnom generacijom. Prije nego što prekorimo djecu da previše sjede i gube dane za računarom, trebamo biti svjesni da razgovaramo s budućim programerima i digitalnim genijalcima, za koje je najvažnije ne zaustaviti njihovu kreativnost i produktivnost. Tu njihovu sklonost svedigitalnom svijetu trebamo usmjeravati na način da postanu kreatori, a ne samo konzumenti digitalnih tehnologija, i onda će njihove aktivnosti imati presudan uticaj na našu budućnost.

  • Smatra se da će u vrlo bliskoj budućnosti nestati potreba za svim rutiniranim zanimanjima koja ne podrazumijevaju ozbiljniju kreativnost radnika. Softver će uspješnije voditi parnicu u sudnici od školovanog advokata, roboti će uspješnije obavljati medicinske tretmane od hirurga, automobili će nas sigurnije voziti bez vozača nego s njim, a pritom će sve to obavljati jeftinije. U budućnosti će naša djeca zarađivati tako da kreiraju takav softver i takve uređaje, a to će moći samo ako su „potkovani“ odgovarajućim znanjima iz domene savremene digitalne tehnologije. U čitavom svijetu postalo je uobičajeno takve kompetencije nazivati „STEM“, gdje ova kratica dolazi od Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

    Digitalna pismenost u ranom uzrastu postaje preduslov za mnoge druge životne pobjede – od školskih do kasnije poslovnih uspjeha. Upravo zato, ako vaše dijete ima ambicije sjediti za računarom i „penjati se“ do vrha „digitalnog stabla“ i beskonačnih mogućnosti digitalne transformacije – možda je vrijeme da uložite u njegovo obrazovanje. Neosporno je da taj tip znanja zaista morate djeci osigurati sami, jer kroz formalni obrazovni sistem ga ne dobijaju na zadovoljavajućem i aktuelnom nivou niti u dovoljnom obimu.

    Pravi primjer moderne mogućnosti obrazovanja nudi STEM akademija, koja pod sloganom „JA raSTEM“ obrazuje NOVU DJECU ZA DIGITALNO DOBA.

  • Na STEM akademiji su kreirali program za djecu i mlade usmjeren na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, komunikacijskih, prezentacijskih i dizajnerskih vještina. STEM djecu i mlade uče logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu teksta, slike, zvuka i videa, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

  • Prepoznajte li svoje dijete u nekoj od ovih oblasti i znate da ga privlači digitalni svijet, svakako iskoristite priliku. Iako igranje igrica može biti zabavno, postoje i produktivniji načini da na zabavan način vaše dijete upozna digitalni svijet i razvije digitalna znanja i kompetencije. STEM akademija garantuje bogat STEM program, iskustvo i izuzetno motivirane edukatore koji znaju kako pristupiti svakom djetetu i kako mu pokazati svo bogatstvo ideja, koncepata i znanja koje će istražiti u ovoj zabavnoj digitalnoj avanturi. Sve informacije i prijavni obrazac dostupni su na web stranici STEM akademije www.stem-akademija.ba, a možete nas potražiti i na Facebooku i Instagramu.

    Upisi 8. generacije STEM polaznika je u toku. Grupe formiramo u Tuzli, Brčkom i Banovićima, a predznanje nije potrebno. Novi ciklus STEM akademije počinje 02.10.2021. godine, stoga požurite i obezbijedite mjesto za svog budućeg digitalnog genijalca.

    Možda su se djeca u naša vremena stvarno penjala po drveću, ali se danas penju u neka nova, mnogima nepoznata prostranstva, za koja im treba podrška nas starijih da u tome budu što uspješniji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,