Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Union banka počela sa realizacijom kredita iz programa Garancijskog fonda FBiH

Preuzmite sliku

Nakon što je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa Razvojnom bankom FBiH, stvoreni su uslovi za realizaciju podrške Vlade Federacije BiH privrednim društvima čije je poslovanje otežano zbog pandemije virusa Covid-19.

Union banka je u najkraćem periodu sprovela potrebne procedure i prva pristupila realizaciji ugovora o kreditiranju koji su osigurani sredstvima iz Garancijskog fonda prеnosi business-magazine.ba.

– Garancijski fond je iznimno bitan instrument podrške Vlade FBiH koji će potaknuti banke da dodatno finansiraju privredna društva u ovom izazovnom vremenu. Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja. Union banka je, zahvaljujući i efikasnom djelovanju Razvojne banke FBiH, već počela sa realizacijom prvih kredita iz okvira kreditno-garantnih programa u ukupnom iznosu od 10 mil KM – izjavio je Vedran Hadžiahmetović, predsjednik Uprave Union Banke.

Na ovaj način Union banka kao najveća banka u većinski domaćem vlasništvu nastavlja sa pružanjem snažne podrške privredi i stanovništvu.

Takođe, iz Union banke su saopštili da je i pored pandemije uzrokovane virusnim oboljenjem Covid-19, od početka godine nastavljen rast kreditnog portfolija značajno iznad prosjeka bankarskog tržišta, ali da je Banka ostala pouzdan partner svim klijentima kroz odobravanje olakšica na postojeće kredite čija je kreditna sposobnost bila ugrožena ili umanjena zbog negativnih efekata izazvanih pandemijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje