Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Unapređenje zračnog saobraćaja: 2,93 miliona KM za Međunarodni aerodrom Tuzla

Preuzmite sliku

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila nekoliko odluka o usvajanju programa utroška sredstava transfera javnim preduzećima za unapređenje zračnog saobraćaja Federacije BiH, utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2018. godinu federalnom Ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

Usvojen je program utroška sredstava kapitalnog transfera i za Javno preduzeće Aerodrom Bihać odobreno je 2,5 miliona KM. Ova sredstva bit će utrošena za izgradnju kompleksa aerodroma u Bihaću (aerodromske zgrade, poletno-sletne staze i infrastruktura).

Kroz tekući transfer je Javnom preduzeću Aerodrom Tuzla određen iznos od 430.000 KM.

˝Ova sredstva bit će utrošena za troškove sirovina i materijala, sitnoga inventara i HTZ opreme, troškove energenata, osiguranja i korištenja sistema za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljage, te za naknade za odobravanje programa sigurnosti i naknade za provođenje stručnoga nadzora aerodromskih operatera, kao i za troškove tekućeg održavanja objekata i opreme, troškove stručnog osposobljavanja zaposlenih, troškovi PTT komunikacija i komunalnih usluga, troškove plaća, doprinosa i naknada uposlenika i troškovi osiguranja medicinskoga servisa˝, saopćili su iz Vlade FBiH.

Istom aerodromu je, kroz kapitalni transfer, odobreno 2,5 miliona KM. Sredstva su namijenjena za izgradnju objekta – atrijum s poslovnim prostorijama parkingom i vanjskim uređenjem, nabavku namještaja i opreme za uređenje enterijera putničkoga terminala, kancelarijskog namještaja, stolica za javni prostor i šalteri, radove na pripremi, frezanju i asfaltiranju dijela oštećenih površina na PSS-i, nabavku FIDS sustava, putničke stepenice, mješoviti građevinski stroj utovarivač-rovokopač, izgradnju objekta i nadstrešnice za vozila i opremu, te ostalu aerodromsku opremu.

  • Usvojen je program utroška sredstava tekućeg transfera „Subvencije javnim poduzećima – Unaprjeđenje zračnog saobraćaja Federacije BiH – JP Aerodrom Mostar“ utvrđenih u budžetu FBiH za 2018. godinu u iznosu od 430.000 KM.

    Ova sredstva bit će utrošena za troškove uposlenih (plaće, topli obrok, prevoz), troškovi osiguranja imovine i osoba za 2018. godinu, troškovi energenata (gorivo, mazivo), redovna edukacija i školovanje osoblja u domaćim i inostranim centrima, troškovi vanjskog revizora, učestvovanje na sajmovima, troškovi redovnog ljekarskog pregleda uposlenika i troškovi redovitog održavanja opreme (rezervni dijelovi).

    Za JP Aerodrom Mostar je, kroz kapitalni transfer, izdvojen iznos od 2.500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za izradu projektne dokumentacije za potrebe širenja zgrade (idejni, glavni projekt i revizija), izradu Master plana Aerodroma Mostar, izradu servisne ceste, nabavu priključaka za traktor, aneks radova na širenju stajanke, sanaciju rasvjete uzletno-sletne staze, sanaciju piste, nabavu i ugradnju parking uređaja za samostalnu naplatu, nabavu vozila s nadogradnjom za ornitološku službu, proširenje postojeće terminalne zgrade (faza 2), projektiranje i nabavka radio relejnoga sistema i opreme, nabavka, ugradnja i implementacija sustava za upravljanje Zračnom lukom s digitalizacijom postojeće arhive i adaptacijom njene postojeće wireless mreže, te usluge nadzora, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,