Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Unapređenje poslovne saradnje Bosne i Hercegovine i Japana

Preuzmite sliku

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Japanskom vanjskotrgovinskom organizacijom (JETRO WIEN), Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini i Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), organizirala je posjetu japanske poslovne delegacije Bosni i Hercegovini.Riječ je o prvoj posjeti poslovne delegacije iz Japana otkad su uspostavljeni diplomatski odnosi BiH i Japana.

U okviru dvodnevne posjete, danas je u prostorijama Komore organiziran seminar i prezentacije o privrednim i investicionim prilikama za japanske privrednike. S ciljem povećanja vanjskotrgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Japana, kao i povećanja priliva japanskih investicija u BiH, tokom prezentacije istaknuti su potencijali Bosne i Hercegovine u energetskom i prerađivačkom sektoru, kao i u poljoprivredi, metalnom sektoru, građevinarstvu i turizmu.

Privrednicima iz Japana, predstavnicima 13 japanskih kompanija, obratili su se doc. dr. sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, gđa. Blaženka Mišković, zamjenik direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Nj. E. Kazuya OGAWA, ambasador Japana u BiH i g. Satoshi Abe, generalni direktor JETRO WIEN.

U okviru seminara održane su prezentacije „Poslovno okruženje i investicione prilike u Bosni i Hercegovini” i Vijeća stranih investitora BiH, te panel diskusija, na kojoj su strani investitori u BiH iznijeli svoja iskustva poslovanja u BiH. Panelisti su bili gđa. Sandra Kasalo-Fazlić, Šef JTI Predstavništva u BiH, g. Biju Nair, direktor Arcelor Mittal Zenica i g. Valentin Ilievski, upravni direktor Messer Tehnoplin d.o.o.
Nakon seminara upriličen je poslovni ručak tokom kojeg su privrednici BiH i Japana razmijenili kontakte i razgovarali o mogućnostima uspostavljanja poslovne saradnje nakon čega je planiran i obilazak bh. kompanija.

Ispred Vlade Tuzlanskog kantona poslovnim susretima prisustvovao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić zajedno sa privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona (predstavnicima kompanija Elcom d.o.o. Tuzla, Pulcom d.o.o. Gradačac i Kovan M.I. d.o.o Gračanica), a koji su iskazali interes i odazvali se pozivu Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva razvoja i poduzetništva TK za navedeni događaj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,