Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: PDV prošle godine za doniranu opremu i lijekove iznosio 234.148 KM

Preuzmite sliku

U prošloj godini za doniranu medicinsku opremu, lijekove i sanitarne potrepštine Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, donatori su platili 234.148 KM poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Iako plaćanje PDV-a otežava ovakve akcije, nije se dešavalo da je neko od donatora odustao od poklanjanja opreme ili materijala.

˝Tokom poslovne 2016. godine vrijednost donacija koje su upućene prema Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla iskazana je u iznosu od 1.611.494,25 KM. Zahvaljujući pregovaračkim sposobnostima, donatori su platili PDV na donirana sredstva. Ukupno plaćeni PDV od strane donatora na donirana sredstva u 2016. godini je 234.148,50 KM˝, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Sabina Tanović, pomoćnica direktora za ekonomsko-finansijske poslove u UKC-u Tuzla.

Tanović je u razgovoru za AA izrazila nadu da će se ovakva praksa nastaviti i u narednom periodu, na obostrano zadovoljstvo.

˝Donatori su svjesni koliko smo mi zahvalni i da je sve to nama je od itekako velikog značaja. Osim doniranja vrijedne opreme, uz pomoć donatora izvršeno je i utopljavanje UKC-a˝, kazala je Tanović.

Tanović je podsjetila da je ranije bilo inicijativa iz bh. entiteta Republika Srpska da se smanji stopa PDV-a za prehrambene proizvode poput: brašna, hljeba, mlijeka, jogurta, ulja, masti, soli, šećera, te homogenizirane dječije hrane. Također, zahtijevalo se i smanjenje stope PDV-a za lijekove.

˝To se još uvijek nije desilo, a da li će biti kakvih promjena, zavisi od državnog nivoa˝, kazala je Tanović.

Inače, jedinstvena stopa PDV-a iznosi 17 posto, a Zakon o porezu na dodanu vrijednost primijenjuje se od početka 2006. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,