Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UIOBiH: Pojačana prinudna naplata indirektnih poreza

UIO-BiH-RC-Tuzla
Preuzmite sliku

Uprava za indirektno oporezivanje BiH krenula je u akciju pojačane prinudne naplate poreskih dugova, a već pripremaju i prodaju nekoliko zaplijenjenih objekata kako bi namirili dugovanja.

U UIO su istakli da je pojačana prinudna naplata indirektnih poreza jedna od najvažnijih mjera predviđenih planom rada za 2015. godinu. Alarm je odavno upalio dug po osnovu PDV-a, a o veličini problema govori podatak da je on na kraju prošle godine iznosio 396,5 miliona KM.

O pojedinačnim aktivnostima ne možemo govoriti zbog očekivanih efekata, ali možemo reći da će u 2015. godini poseban akcenat u postupku prinudne naplate biti usmjeren na mjere koje su do sada dale najbolje rezultate – istakli su u UIO.

Dodali su da to, prije svega, podrazumijeva pljenidbu novca u bankama, obustavu transakcija na žiro računima i pljenidbu gotovine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da osim tih aktivnosti pristupaju i prodaji nepokretne imovine u svrhu prinudne naplate duga.

UIO je na kraju 2014. izvršila prvu prodaju nepokretne imovine u svrhu prinudne naplate duga. U toku je priprema za prodaju nekoliko objekata odakle će biti namirena dugovanja prema UIO. Ove godine očekuju se i efekti od prodaje zaplijenjenih hartija od vrijednosti kompanija koje su ostale dužne po osnovu indirektnih poreza – istakao je Kovačević.

Da pojačana prinudna naplata daje efekte pokazalo se već u prvim mjesecima ove godine.

Preduzimajući aktivnosti u postupku prinudne naplate, procenat naplate duga po PDV prijavi, prema izvještaju za mart ove godine iznosi 67,32 odsto, što pokazuje da je porastao za 3,57 odsto u odnosu na početak prošle godine – pojasnio je Kovačević.

UIO je lani prinudnim putem naplatio 79 miliona maraka duga po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a.

U 2014. godini pljenidbom novčanih sredstava u banci naplaćeno je 8,19 miliona maraka, obustavom transakcija na žiro računu, odnosno blokadom računa 13,63 miliona, a pljenidbom gotovine 1,06 miliona KM. Pored toga, pljenidbom nenaplaćenih potraživanja dužnika naplaćeno je 3,78 miliona maraka – istakao je Kovačević.

Poreznicima veliki problem stvara veliki broj dužnika u kojima je otvoren stečajni ili likvidacioni postupak. Prema podacima UIO stečaj je pokrenut u 1.330 obveznika koji duguju 79,89 miliona, a uspjeli su da naplate 1,67 miliona maraka.

Zbog duga za porez pune ruke posla imaju i tužioci, jer je UIO prijavila Tužilaštvu BiH sve dužnike koji duguju više od 25.000 KM.

U UIO, međutim, ističu da je prinudna naplata i podizanje tužbi protiv dužnika posljednja opcija i da prije toga nastoje da iscrpe sve druge mogućnosti za naplatu duga. UIO odobrava plaćanje duga u ratama za šta u svrhu obezbjeđenja prihvataju bankarske garancije i zalog na pokretnu i nepokretnu imovinu. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,