Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ugrožen opstanak fabrike GIKIL koja zapošljava 1.000 radnika

Preuzmite sliku

Zbog blokade željezničkih komunikacija van Bosne i Hercegovine uzrokovane poplavama i nemogućnosti prodaje roba, predstavnici “Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac danas su se sastali s premijerom Tuzlanskog kantona Bahrijom Umihanićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva Mulagom Fejzićem.

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly istakao je da blokirana isporuka roba i nemogućnost naplate ugrožava opstanak fabrike koja zapošljava 1.000 radnika, te zamolio urgenciju ka višim nivoima vlasti.

Premijer Umihanić rješenje ovog problema postavio je kao prioritet i obećao da će se već danas pismeno obratiti resornim federalnim ministrima i premijeru Nerminu Nikšiću te tražiti urgentno rješavanje ovog problema, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Zamolit ću da se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH uključi u rješavanje problema željezničkih komunikacija na području Republike Hrvatske i Republike Srbije – rekao je Umihanić.

Sagovornici su se složili da je jedan od načina premošćivanja trenutne situacije u lukavačkom GIKIL-u i prolongiranje roka plaćanja dugovanja prema “Željeznicama FBiH”.

Osim toga, prodaja većih količina mineralnog đubriva iz proizvodnog programa GIKIL-a uveliko bi olakšala trenutno tešku finansijsku situaciju u fabrici čijih je 67 posto u vlasništvu Tuzlanskog kantona.

Premijer Umihanić napomenuo je kako je na sastanku u Vladi FBiH, kojem su prisutvovali načelnici 40 općina, o tome obavijestio prisutne i zamolio da kontaktiraju lukavačku fabriku, saopćeno je.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje