Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ugrožen aranžman sa MMF-om: BiH ostaje bez milijardu KM?

Preuzmite sliku

Misija MMF-a uskoro bi trebala posjetiti BiH kako bi razmotrila efekte jučerašnjeg usvajanja zakonske regulative o boračkoj populaciji, piše Reuters.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima.

Usvajanjem ovog zakona ugrožen je aranžman u vrijednosti od 553 miliona eura, odnosno preko milijardu KM.

Reuters navodi da su zastupnici Parlamenta FBiH zanemarili upozorenja MMF-a. Naime, sada je ugrožena fiskalna sigurnost ovog entiteta, što je jedna od posljedica usvajanja zakona.

Jučer su ispunjeni svi zahtjevi boraca koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH. Prvi borački zahtjev bio je uvođenje redovnog mjesečnog dodatka borcima po osnovu njihovog učešća u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, drugi – javna objava registra boraca, a treći – prestanak budžetskog finansiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH budući da ih ima mnoštvo.

Iz MMF-a su ranije upozorili da je usvojeni zakon velika pogreška, jer nije izvršena detaljna analiza koliko će osoba ostvariti pravo na naknadu te koliki će biti mjesečni trošak.

Osim upozorenja prema Federaciji BiH, MMF je ranije reagovao i na povećanje plata u javnom sektoru RS-a. Istakli su da je RS prekršila uslove pod kojima je dobila posljednji kredit. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,