Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu otvoren Sajam bosanskohercegovačke privrede

Preuzmite sliku

U dvorani “Mirza Delibašić” u sarajevskom centru Skenderija u četvrtak je otvoren 8. sajam bosanskohercegovačke privrede, koji se ove godine uz rekordan broj učesnika održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj znanačajan privredni događaj, koji se u organizaciji KJP Centar Skenderija održava od 8. do 11. decembra, biće mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta, a na relativno malom prostoru izložena je velika količina domaćih proizvoda.

Na sajmu će više od 260 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, široke potrošnje, proizvodne ambalaže, te stare zanate i kućnu radinost.

U okviru sajma biće održana stručna predavanja, savjetovanja i radionice na aktuelne teme.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, po prvi put je i samo izlagač na sajmu. Na svom prostoru na inovativan način predstavljaju Start-upove osnivane uz podršku ministarstva, poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva.

  • “Važno nam je da predstavimo domaće proizvode, domaće proizvođače i da se okrenemo prema svojim proizvodima. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je prvi put na ovom sajmu, ali nismo stavili fokus na naše izlaganje. Naš fokus je bio da omogućimo našim start-up subjektima, koje smo podržali u proteklim godinama da predstave svoje potencijale, proizvode i naravno bio nam je fokus na poljoprivrednim izlagačima, na prehrambenoj industriji da oni dobiju svoj prostor”, rekao je Delić.

    Dodao je da domaća proizvodnja u Bosni i Hercegovini ima ogroman, ali neiskorišten potencijal.

    “Svi smo svjedoci da je u doba krize, ekonomske, pandemijske, rata u Ukrajini, veoma važno da imamo svoje lance snabdijevanja, svoju domaću, posebno prehrambenu proizvodnju, jer kada se granice zatvore, šta vam preostaje osim da jedete svoju hranu i brinete sami o svojoj sigurnosti”, naglasio je Delić.

    Organizatori su naveli da su ciljevi sajma prikazati najnovija domaća i regionalna tehnološka i kreativna dostignuća; promocija pozitivnog odnosa prema poduzetništvu; njegovanje tradicionalnih načina izrade domaćih proizvoda u novom ruhu “Made in BiH”, poticanje međusobne saradnje kao i upoznavanje stručne i druge javnosti s mogućnostima ulaganja.

  • “Želimo da se u okviru sajma fokusiramo na sektor malog i srednjeg poduzetništva, ali i generatore našeg lokalnog i regionalnog razvoja. Naša namjera, osim da snažno podržimo domaće, jeste da postanemo platforma za razvoj konkurentnosti domaćih proizvođača”, izjavio je prilikom otvaranja sajma Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje