Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu će se graditi Kongresni centar, planiran i toranj od 39 spratova

Preuzmite sliku

Na području općine Novi Grad Sarajevo gradit će se Kongresni centar Sarajeva u blizini zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine. U sklopu kompleksa planirana i je izgradnja hotela, šoping centra, garaže, poslovnih objekata i stambeni prostor.

Kako je saopćeno iz Općine Novi Grad Sarajevo, zajedno s RTV BiH raspisali su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa „Kongresni centar Sarajeva“, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

“Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM. Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine”, navodi se u saopćenju.

Kongresni centar Sarajeva gradit će se na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

“Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad”, navodi se u saopćenju.

Hotel čija je izgradnja također planirana u ovom kompleksu bit visoke kategorije s pet zvjezdica i kapacitetom od 300 soba i 34 apartmana.

“Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično). Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar. Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora. Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže”, navodi se u saopćenju.

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

“Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela”, navode iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Više informacija o javnom pozivu potražite ovdje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje