Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U SAD došla sa 500 posuđenih dolara, a danas nadgleda američki bankarski sistem

Preuzmite sliku

Finansijska regulatorica Jelena McWilliams, po rođenju Beograđanka, sa adresom u SAD-u, iz prve je ruke znala za probleme koji se mogu dogoditi kada javnost izgubi povjerenje u bankarski sistem.

Njena porodica bježala je obalama bivše Jugoslavije ranih 90-tih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je nekadašnju zajedničku državu razarao rat. Njen otac, obučen u trodijelno odijelo, čekao je 11 sati u redu kako bi iz jedne banke u Beogradu podigao svoj novac, ali bilo je prekasno.

– Kad je došao do službenika, novca je nestalo – rekla je McWilliams tokom intervjua za CNN Business.

Za razliku od SAD-a, banke u bivšoj Jugoslaviji nisu imale osiguranje depozita. Kad se finansijski sistem u zemlji urušio i bankama je ponestalo novca, štedišama se nije dogodio povrat novca, prenosi Tuzlanski.ba.

– Moj otac je tada imao 68 godina, izgubio je cjelokupnu životnu ušteđevinu. Ostalu mu je samo malo izbora, a jedan takav bio je da kao radnik zarađuje oko pet dolara dnevno – rekla je Jelena.

Danas Jelena McWilliams vodi Saveznu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) u SAD-u. Ona je u junu 2018. godine postala predsjedavajuća FDIC-a. U SAD je stigla 1991. godine s 18 godina i sa samo 500 dolara u džepu – novcem koji su joj roditelji morali posuditi.

– Nisam imala primanja, posao ni imovinu – rekla je Jelena, koja je na kraju dobila priliku dobiti osiguranu kreditnu karticu – vrstu kredita gdje je banka njen novac držala kao kolateral i prikupljala kamate.

– Kao imigrantkinja, to je značilo da sam, kad sam otišla u trgovinu i izvadila plastičnu karticu, bila kao i svaki drugi Amerikanac – rekla je u intervjuu.

Nakon godina rada i truda, McWilliams je na mjesto u FDIC-u 2017. godine nominovao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Odbila je detaljno komentarisati Trumpove kontroverzne izjave. Ipak, dala je odgovor o antimigracijskim stavovima u današnjem političkom životu.

– To mi ne smeta. Uvijek je postojao neki oblik antimigrantskih osjećaja u SAD-u. Trudim se dati sve od sebe da budem dobar Amerikanac. Osjećam se da dugujem ovoj zemlji – rekla je Jelena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,