Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U RS zabranjem uvoz mandarina iz Turske zbog povećanog nivoa pesticida

mandarineee
Preuzmite sliku

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske (RS) jučer je, zbog povećanog sadržaja pesticida, uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 20.400 kilograma.

“Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od ‘Instituta za vode’ Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida ‘Fenvalerat’, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla”, precizira se u saopćenju Inspektorata.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u “SP Laboratoriji” Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Iz Inspektorata podsjećaju da je ovo treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske kojoj je u protekla dva mjeseca zabranjen uvoz zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prva pošiljka iznosila je 5.400 kilograma, a druga 10.400 kilograma. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,