Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U poslovnim zonama u FBiH trenutno posluje više od 1.200 subjekata

Preuzmite sliku

Federalna vlada usvojila je informaciju o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH i zadužila Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da nastavi aktivnosti na izradi informacionog sistema s web portalom poslovnih zona u FBiH i pravnih propisa iz ove oblasti, s ciljem što boljeg uređenja poduzetničke infrastrukture.

Poduzetnička infrastruktura je veoma važna karika u stvaranju dobrog poslovnog okruženja. Ona obuhvata poduzetničke zone i poduzetničke potporne institucije u koje spadaju poslovni inkubatori, poduzetnički akceleratori, tehnološki i poslovni parkovi, poduzetnički centri, razvojne agencije i sl. Poslovna infrastrukutra direktno utiče na ubrzanje razvoja poduzetništva, ravnomjerniji regionalni razvoj, privlačenje investicije i povećavanje zapošljavanje.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je u okviru provođenja poticajnih mjera od 2004. do 2017. godine uložilo više od 19 miliona KM za razvoj poduzetničke infrastrukture, a od toga više od 18 miliona KM za poslovne zone.

Inkubatori, tehnološki parkovi, poduzetnički centri i razvojne agencije su veoma bitne podržavajuće institucije za razvoj male privrede, ali poslovne zone su najvažniji i najzastupljeniji segment poduzetničke infrastrukture i veoma značajan instrument privlačenja investitora.

U Federaciji BiH trenutno postoji 11 poslovnih inkubatora, 4 tehnološka i jedan poslovni park. Tu je još 15-ak poduzetničkih centara, 8 lokalnih, jedna kantonalna i pet regionalnih razvojnih agencija. Od 2015. godine do danas, uz podršku vladinih i nevladinih institucija, osnovana su 2 nova inkubatora, 1 poslovni park i 1 poduzetnički centar.

Prema raspoloživim podacima, dobijenih od jedinica lokalne samouprave, u Federaciji BiH postoji oko 110 poslovnih zona. Od ovog broja njih 15-ak nisu aktivne, dok je kod ostalih stepen aktivacije različit. Većina zona je formirana na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastrukturu (tzv. zelne zone i u vlasništvu su JLS), dok su parcele vlasništvo privrednih subjekata.

Procenat iskorištenosti zemljišta u poslovnim zonama u FBiH je oko 50 posto. Prema trenutnim informacijama u poslovnim zonama FBiH posluje više od 1.200 poslovnih subjekata. Većina njih, oko 60 posto, pripada proizvodnim, a 40 posto ih je iz uslužne djelatnosti.

Posljednjih nekoliko godina zabilježeni su veoma dobri efekte i sa aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone i, što je najvažnije, evidentno je povećano novoupošljavanje u zonama koje je finansiralo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Broj novih MSP-a u podržanim zonama je veći od 70, a broj novouposlenih u tim poslovnim zonama je veći od 1.400, što je znatno bolji rezultat nego u ranijim periodima Vlade.

S ciljem sistemskog rješavanja stanja u poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo je krenulo u provedbu dva veoma značajna projekta: izrada inforamcionog sistema s web portalom poslovnih zona FBiH i procjena uticaja za Zakon o unapređenju poduzetničke infrasturkutre u FBiH.

Projekat informacionog sistema, s web portalom poslovnih zona Federacije BiH, radi se u saradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom CRS i uz sufinansiranje USAID-a. On bi kao rezultat trebao imati kreiranu jedinstvenu informacionu bazu poduzetničke infrastrukture i uspostavljen web portal poslovnih zona u FBiH. Ovim putem će, na jednom mjestu, biti sakupljane informacije o trenutnim i planiranim poduzetničkim zonama u FBiH, te na taj način unaprijeđene procese i pružane informacije nadležnim institucijama, upraviteljima poslovnih zona i potencijalnim investitorima.

Još važnija aktivnost je donošenje pravne regulative iz ove oblasti. Trenutno se radi procjena uticaja budućeg zakona, što je u završnoj fazi i, kako pokazuju dosadašnji rezultati, neophodno bi bilo krenuti u izradu zakona koji će urediti ovu oblast. Zbog toga je Federalno ministarstvo ovu zadaću i stavilo u plan rada za 2018. godinu.

Za brži i kvalitetniji razvoj poduzetničke infrastrukture, neophodno je donošenje propisa iz ove oblasti, veća budžetska izdvajanja na svim nivoima, bolje razvijen model upravljanja, kvalitetnija promotivna kampanja itd.

Trenutne aktivnosti resornog ministarstva na izradi informacionog sistema s web portalom poslovnih zona i izradi pravne regulative će pružiti mogućnost potpunog uvida u stvarno stanje u ovoj oblasti i, nakon toga, dati jasniji putokaz za buduće pravce razvoja poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,