Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U planu kategorizacija svih hotela i registracija seoske privrede u FBiH

Preuzmite sliku

U cilju razvoja turizma i turističke ponude na prostoru Federacije BiH u sljedećih pet godina, tačnije do 2027. godine, planira se povećati kapacitet zračnog prometa za 20%.

Također, broj smještajnih kapaciteta – soba treba se povećati za najmanje 20%, te realizirati 20 novih turističkih infrastrukturnih projekata temeljenih na potrebama tržišta, piše Večernji list BiH.

Strategija

Ovakve planove iznijelo je Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša kroz Strategiju razvoja turizma od 2022. do 2027. godine, koja se, nakon obavljenih javnih konsultacija i prihvaćenih sugestija, tek treba usvojiti na nivou Vlade FBiH i oba doma federalnog Parlamenta.

Tretirajući turizam kao veliki pokretač ekonomskog razvoja i branšu u kojoj se mogu otvarati brojna nova radna mjesta, prema planu resornog ministarstva, potrebno je napraviti nekoliko iznimno važnih koraka u boljem oglašavanju turističke ponude, jačanju stručne radne snage s kojom je ova branša deficitarna.

Plan je da se svi hoteli na prostoru Federacije BiH kategoriziraju prema pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata i programu kategorizacije nadležnih institucija.

Planira se uspostaviti sistem kategorizacije banja i lječilišta prema kriterijima usklađenima s priznatim međunarodnim standardima za banjski i velnes turizam (poput ISO 17679 i ISO 21426).

Spomenuta strategija predviđa, također, masovnu registraciju ruralnih smještajnih jedinica – seoskih gospodarstava na razini FBiH u cilju minimalnog obuhvata od 75% svih smještajnih jedinica koje oglašavaju svoju ponudu online.

Planiraju osmisliti i promovirati 50 novih iskustava za turiste u lokalnim zajednicama diljem FBiH te unaprijediti i promovirati minimalno 15 lokalnih poljoprivrednih, kulinarskih, gastro, ruralnih turističkih događaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje