Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U ovoj godini u BiH smo potrošili više od 100 miliona maraka na kafu

Preuzmite sliku

Cijene kafe u Evropskoj uniji u avgustu su porasle za 16,9 posto na godišnjem nivou, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda evropskog bloka Eurostat.

Rast cijena učinio je ovaj proizvod luksuzom.

Cijena raste

Rast cijena kafe osjetili su i stanovnici BiH, pa je tako ovaj napitak u kafićima skuplji za pola marke do marku KM. S druge strane, cijena na policama u trgovinama ne prestaje rasti, pa je za kilogram mljevene kafe potrebno izdvojiti i do 18 KM. Pola kilograma košta oko 8,50 KM.

Da Bosanci i Hercegovci važe za velike kafopije, nije nikakva tajna, pa se tako još ne odriču svog omiljenog napitka koji je u BiH neizostavan dio jutarnje, ali i dnevne rutine.

  • Kada je riječ o uvozu kafe, u našu zemlju je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 14,5 miliona kilograma u vrijednosti od 105,4 miliona KM. Najviše smo kafe uvezli iz Brazila, i to skoro osam miliona kilograma.

    Poređenja radi, u prošloj godini je uvezeno nešto više od 22 miliona kilograma kafe, ali je na nju utrošeno manje novca.

    Tako su nas 22 miliona kilograma kafe koštala 97,1 milion KM

    U porastu nije samo cijena kafe već i mlijeka, ali šećera. Cijene šećera su u avgustu porasle za 33,4 posto na godišnjem nivou. Najveći godišnji rast cijena šećera od 109,2 posto zabilježen je u Poljskoj. (Hayat.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,