Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U oktobru o redefiniranju uslova transporta gasa za BiH kroz Mađarsku

Preuzmite sliku

Redefiniranje uslova u transportu gasa za BiH kroz Mađarsku bit će osnovna tema nastavka razgovora u oktobru u sjedištu mađarske kompanije FGSZ-a, zaključeno je tokom sastanka predstavnika privrednog društva za proizvodnju i transport gasa BH-Gas koji je u protekla dva dana bio domaćin predstavnicima mađarske kompanije FGSZ, javlja Anadolu Agency (AA). 

BH-Gas i Energoinvest imaju zaključen ugovor sa kompanijom FGSZ o transportu gasa od 1998. godine zaključno sa 2023. godinom.

“Ovo je bila prva posjeta ove kompanije BiH i BH-Gasu nakon nekoliko godina. Razgovori koji su vođeni u prijateljskoj atmosferi odnosili su se na ispunjavanje uslova iz Dugoročnog ugovora o transportu, kao i na stvaranju preduslova za definiranje realnih količina za transport u narednim godinama, a zbog prevelikog zakupa količina za transport koje imaju BH-Gas i Energoinvest”, navedeno je iz BH-Gasa.

Kako je ovo bila prva posjeta FGSZ-a BH-Gasu, nakon nekoliko godina, konstatovano je da su na ovu činjenicu uticali narušeni poslovni odnosi između kompanija. Osnovni zahtjev i zajednički zaključak sastanka predstavnika kompanija je da se unaprijede odnosi te podignu na viši nivo, što će doprinijeti boljem razumjevanju problema sa kojima se susreću kompanije.

Predstavnici BH-Gasa su, također, izraziili su žaljenje što je saradnja između kompanija u posljednjim godinama bila na niskom nivou, naročito ako se ima u vidu važnost Ugovora o transportu gasa za obje strane. Pritom je od strane mađarskog partnera jasno naglašeno da je BH-Gas ima mogućnost nominiranja svih problema sa kojima se suočava u smislu tržišta gasa na kojem djeluje te da je to politika koja je bila jasno naglašena i u proteklom periodu.

Delegaciju FGSZ-a je predvodio predsjednik Uprave FGSZ Janos Laszlo, a BH-Gasa Jasmin Salkić, v.d. direktor BH-Gasa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,