Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj porast nasilja prema LGBT populaciji

Preuzmite sliku

Zločini iz mržnje protiv LGBT populacije u Njemačkoj u prošloj godini su povećani za 36 odsto, u odnosu na godinu ranije, što ukazuje na rast homofobnih napada i politički motivisanog nasilja u ovoj zemlji posljednjih godina, navode Vlada i aktivisti.

Ukupno 782 krivična djela čija su meta lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe prijavljena su prošle godine, a od toga je 150 uključivalo nasilje.

Prema istraživanju EU, prošle godine oko 13 odsto populacije LGBT u Njemačkoj je naveli da su bili žrtve nasilnog napada zbog seksualne orijentacije ili pola.

“Zločini iz mržnje protiv homoseksualaca su u porastu u posljednje tri ili četiri godine”, rekao je Markus Ulrich, portparol najveće LGBT grupe LSVD.

On je rekao da se može govoriti o trendu u tom smislu, ali i o tome da su pripadnici ove populacije sve spremniji da nasilje prijave policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je da zabrinjava porast jer predstavlja konsolidaciju trenda od posljednjih nekoliko godina.

Više od polovine počinilaca politički motivisanih krivičnih djela su desničari. Antisemitska i ksenofobska krivična djela povećana su za 15,7 odnosno 19,1 odsto.

Prema istraživanju američkog centra Pu (Pew Research Center) iz 2020. godine, 86 odsto Nijemaca smatra da je potrebno prihvatiti homoseksulizam, a Ulrih smatra da se stavovi mijenjaju.

“Homoseksualci se sada osjećaju sigurnije da prijave incidente policiji, što nije bio slučaj u prošlosti”, rekao je on.

Podaci koje je objavila savezna policija ukazuju na porast od 8,54 odsto politički motivisanog kriminala, te na 18,8 odsto slučajeva iste motivacije ali uz primjenu nasilja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,