Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U narednih sedam do devet mjeseci moguće odobrenje za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU

Preuzmite sliku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas s predstavnicima Udruženja peradara u Federaciji BiH i razgovaro o mogućnostima izvoza pilećeg mesa i konzumnih jaja na tržište Evropske unije, nacionalnom programu kontrole salmonele, ali i drugim pitanjima od značaja za razvoj ovog sektora.

Ministar Dedić je podvukao važnost donošenja Zakona o veterinarstvu u FBiH, za koji je pokrenuta procedura izrade, kao i seta zakona u oblasti poljoprivrede, čime bi bio podržano i peradarstvo.

– U narednih sedam do devet mjeseci očekujem da ćemo od Evropske komisije dobiti odobrenje za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU. Peradarstvo je jedna od najperspektivnijih oblasti naše poljoprivrede, uzimajući u obzir i pristupačne cijene proizvoda i strukturu zemljišta u FBiH – rekao je ministar Dedić.

Predstavnici Udruženja peradara u Federaciji BiH upoznali su ministra o svojim aktivnostima i potrebama za novim investicijama u tom sektoru.

Sektor peradarstva je u proteklim godinama zabilježio značajan rast. Trenutno je u ovoj industriji zaposleno 5.000 radnika, a procjenjuje se da od peradarstva u FBiH živi 50.000 osoba. U Federaciji BiH postoje 64 farme za konzumna jaja, s godišnjom proizvodnjom od 200 miliona komada.

Također, na prostoru FBiH postoji 180 farmi za uzgoj pilića s godišnjom proizvodnjom od 25 miliona tovnih pilića. Ukupan godišnji promet u ovom sektoru je oko 250 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede  i šumarstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,