Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Hercegovini pad proizvodnje duhana zbog lošeg otkupa

Preuzmite sliku

U Hercegovačko-neretvanskoj općini i  Zapadnohercegovačkoj u prošloj godini ubrano je ukupno 227 tona duhana, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U općini Zapadnohercegovačkoj zasađen je ukupno 131 hektar, dok je u HNŽ-u duhan zasađen samo na 36 hektara. Ukupan prinos duhana u ZH-u iznosio je ukupno 125 tona, te je prosječno ubrana tona duhana po zasađenom hektaru. U HNŽ-u je pak ukupan prinos bio 102 tone, a prosječno je po jednom hektaru prinos duhana bio 2,8 tona.

Brojke o proizvodnji duhana doslovno se svake godine smanjuju. U 2019. godini u Federaciji BiH zasađena su samo 383 hektara duhana. Razlog manjoj proizvodnji duhana svakako leži u neorganiziranom otkupu duhana. Sve otkupne stranice koje su bile u gotovo svim većim hercegovačkim mjestima danas su dio prošlosti, kao i Fabrika duhana Mostar, nekada najveća tvornica za otkup i proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda.

Vjetar u leđa proizvođačima svakako je upis duhana sorte hercegovački ravnjak u međunarodni registar imena podrijetla. Ovim je hercegovački ravnjak dobio zaštitu izvornosti.
Hercegovački duhan je registrirovan sukladno Libanonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju. Nositelj prava na ime podrijetla je udruzenje Duvan hercegovački ravnjak iz Gruda.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navedeno je u priopćenju Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Za razliku od Hercegovine, koja će višestoljetnu tradiciju proizvodnje duhana pokušati pretvoriti u turistički adut, susjedna Hrvatska proizvodi i zarađuje. Organizovana proizvodnja duhana cvjeta te se svake godine povećavaju površine zasađene duhanom.

U Hrvatskoj se posljednjih godina duhan godišnje sadi na oko 4.000 hektara s kojih se proizvede oko 8.000 tona duhana.Otkupna cijena duhana se iz godine u godinu povećava, kao i poticaji države za proizvodnju istog. (bljesak.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,