Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Federaciji BiH pojeftinilo gorivo, da li će i cijene drugih proizvoda biti snižene?

Preuzmite sliku

Posljednjih nekoliko dana – od 2. do 6. aprila, Ministarstvo trgovine Federacije BiH evidentiralo je 448 obavijesti o promjeni cijena i marži. One se odnose na snižavanje cijena naftnih derivata za 0,05, odnosno 0,10 KM po litru goriva.

Ovo je period od kada je na snagu stupila odluka Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže.

– Slijedom navedenog, trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 iznosi 2,09 i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,04 KM po litru”, kazali su u ministarstvu odgovarajući na upit o cijenama, odnosno efektima primjene vladine odluke

Napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije FMT FBiH oil info.

  • – Preporuka Federalnog ministarstva trgovine građanima FBiH je da maksimalno koriste navedenu aplikaciju, jer im ona omogućava uštedu, odnosno racionalizaciju kupovine, a ujedno i potiče konkurenciju u oblasti maloprodaje naftnih derivata. Na taj način građani uvjetuju dodatno povećanje socijalne odgovornosti trgovaca, u sadašnjim još uvijek teškim ekonomskim okolnostima, kako u svijetu, tako i u Federaciji BiH, objašnjavaju.

    Očekivalo se da bi snižavanje cijena naftnih derivata moglo uticati i na cjene drugih proizvoda. Međutim, ostaje da se vidi kakva će biti kretanja na tržištu s obzirom na to da je zbog nezadovoljstva iz sektora trgovine federalni ministar trgovine jučer najavio da bi odluka o ograničavanju marži mogla biti modificirana. Vlada FBiH o tome bi trebala odlučivati na sjednici u četvrtak. (Hayat.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,