Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Federaciji BiH 75 ovlaštenih mjenjača i 401 mjenjačko mjesto

Preuzmite sliku

U Federaciji Bosne i Hercegovine ima 75 ovlaštenih mjenjača i 401 mjenjačko mjesto koji imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova sa bankama, pokazuju podaci iz izvještaja Agencije za bankarstvo FBiH, izvještava Indikator.ba.

Ovlašteni mjenjači imali su za šest mjeseci ove godine nešto više od 175 hiljada otkupa deviza u vrijednosti 72,2 miliona KM, a na strani prodaje obavili su nešto više od 9.300 transakcija u ukupnoj vrijednosti nešto manjoj od 3 miliona KM.

Istovremeno, banke su imale nešto više od 158 hiljada transakcija mjenjačkih poslova na strani otkupa u ukupnoj vrijednosti 87,4 miliona KM, a prodale su devize u vrijednosti 15,8 miliona KM kroz nešto manje od 26 hiljada transakcija.

Apsolutna većina razmjene novca odnosi se na valutu euro, a potom slijede američki dolar i ostale valute.

Saglasno zakonskim propisima, mjenjačke poslove mogu obavljati banke i rezidenti – pravne osobe i poduzetnici koji su registrirani za obavljanje ovih poslova, a koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova i imaju ovlaštenje Federalnog ministarstva finansija.

U deviznom platnom prometu u Federaciji BiH u periodu januar-juni 2019. godine, prema istom izvoru, ostvaren je obim transakcija u vrijednosti 6,06 milijardi KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,