Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U FBiH usvojene mjere za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, evo šta to znači

Preuzmite sliku

Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) jučer je usvojila Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, a vezano za ublažavanje rizika izazvanog mogućim rastom referentnih kamatnih stopa, inflatornim pritiscima i drugim poremećajima koji mogu imati negativne efekte na tržište BiH.

Iz Agencije navode da su primarni ciljevi izbjegavanje naglog rasta kamatnih stopa, odnosno zaštita korisnika finansijskih usluga, stabilnost bankarskog sistema te postizanje makroekonomske ravnoteže.

Odredbe odluke naročito utiču na zaštitu korisnika finansijskih usluga, a što podrazumijeva da banka neće povećati kamatnu stopu iznad nivoa koji se smatra značajnim ukoliko procijeni da će navedeno povećanje kamatne stope imati uticaj na kreditnu sposobnost korisnika finansijske usluge, što bi dovelo korisnika finansijske usluge u status neizmirenja obaveza.

Tvrde da će, kroz preventivno i plansko djelovanje koje predviđa Odluka, ekonomski poremećaji usljed rasta kamatnih stopa za bankarski sistem biti umanjeni, a potencijalne dugoročne štete koje bi nastale kroz rast udjela nekvalitetne aktive u bilansima banaka biti izbjegnute. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,