Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Derventi radi 698 firmi: Radnika nema ni za lijeka

Preuzmite sliku

Nisku stopu nezaposlenosti u RS nemaju administrativna središta sa glomaznim javnim aparatom, već male općine koje imaju razvijenu privrednu aktivnost.

U tome prednjače Derventa, Kotor Varoš i Laktaši, u kojima općinska administracija ulaže maksimalne napore da izađe u susret privatnoj inicijativi, a prije svega da joj “ne smeta barijerama”, piše SrpskaInfo.

Tako Derventa, po informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, već petu godinu zaredom ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U Kotor Varošu kažu da rade svi koji žele da rade, a da su oni sa biroa mahom u inostranstvu.

Laktaši imaju još prijeratnu tradiciju o preduzetničkom duhu lokalnog stanovništva.

“Nama je sada problem što nema radnika ni za lijeka”, kaže za portal Srpskainfo načelnik Dervente Milorad Simić.

On navodi da u Derventi, koja ima oko 25.000 stanovnika, ima 698 privrednih subjekata od čega je njih 31 kompanija sa stranim kapitalom iz Austrije, Italije i Njemačke.
Ova mala općina izvezla je u 2017. godini 302 miliona KM, dok je Banjaluka sa oko 200.000 stanovnika imala izvoz od oko 640 miliona maraka.

“Na pomolu je još jedan aranžman sa jednom italijanskom firmom iz oblasti auto-industrije. Kupuju parcelu i gradit će pogon. Također, jedna njemačka firma širi kapacitete”, otkriva Simić.

Onaj ko hoće ovdje da otvori firmu, ujutru podnese zahtjev, a u tri popodne tog dana dobije rješenje. Takve informacije se, kako kaže, šire brzo među investitorima.

“Preporuka je najveći dio posla”, svjestan je Simić.

Njegov kolega Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, kaže da ova općina ima BFC certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

“Od oko 9.600 ukupno zaposlenih, njih oko 8.000 radi u privatnim kompanijama. Imamo pozitivna kretanja, ali nam je zaista veliki problem nedostatak kvalifikovanih radnika. Hronično nedostaju radnici u mašinskoj industriji i CNC operateri”, kaže Karapetrović.

On navodi da općina nastoji omogućiti što kvalitetniji poslovni ambijent privrednicima, a da je u toku jedan prekogranični projekat o upostavljanju poslovnog inkubatora.

“Mislim da potencijalnim investitorima i postojećim privrednicima nije presudno koliko iznose takse i rente, već koliko su procedure jednostavne i sigurnost u poslovanju”, navodi Karapetrović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,