Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U cijeloj EU jeftiniji roaming

Preuzmite sliku

Cijene telefoniranja i prijenosa podataka u Evropskoj uniji od 30.4. će biti jeftinije, a 15. juna 2017. potpuno će se ukinut naplata roaminga i telefoniranje u inostranstvu i koštat će kao i kod kuće, objavio je Europski parlament (EP) u petak.

Izvjestitelac EP-a za jedinstveno telekomunikacijsko tržište Pilar del Kastiljo Vera poručila je kako je “30. aprila je izvrstan dan za potrošače koji će imati gotovo 75 odsto jeftinije cijene roaminga za prenos glasa, podataka i tekstualnih poruka”.

Ovo je zadnji korak prije potpunog ukidanja naplate rominga u junu 2017, rekla je del Kastiljo. Do 14. juna 2017. trajaće tranzicijsko razdoblje u kojem će firme moći nuditi usluge za malu dodatnu cijenu u poređenju sa cijenama na domaćim maloprodajnim cijenama.

Operateri tako mogu naplatiti dodatnih pet centi po minuti razgovora, dva centa za tekstualnu poruku (SMS) i pet centi za megabajt podataka. Nakon 14. juna svi razgovori u bilo kojem dijelu Evrope bit će po domaćoj maloprodajnoj cijeni, stoji u saopštenju.

Evropska unija smanjuje cijene rominga od 2007., a EP je u nekoliko pokušaja zahtijevao da se roming na zajedničkom tržištu potpuno ukine. Ukidanje naplate rominga dio je paketa zakona o telekomima koji takođe uključuje prva EU pravila o neutralnosti interneta koja za cilj imaju obezbjediti jednak pristup sadržaju bez diskriminacije.

Pružaoci internet usluga neće smjeti smanjiti brzine interneta i koristiti mogućnost manipulacije brzinama prenosa podataka u komercijalne svrhe. EP je u junu 2015. postigao dogovor s državama članicama i Evropskom komisijom o paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu, a konačno zeleno svjetlo dao je u oktobru. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje