Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Bosni i Hercegovini je najviše falsifikata od 50 KM, a najmanje od 2 KM

Preuzmite sliku

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine 2020. registrovano je manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019.

Prošle godine je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u Centralnu banku BiH, registrovano 410 krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49 posto manje u odnosu na 2019, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Vodeni znak

– CBBiH kontinuirano radi na informisanju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od krivotvorine, te se na taj način zaštititi od mogućih prevara. Stoga CBBiH redovno obavještava građane da, kod prepoznavanja krivotvorina, obrate pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit, naveli su iz Centralne banke BiH. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

  • Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl. Ukoliko se desi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova.

    Apoeni

    – Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada), a najmanje apoen od 2 KM (3 komada), istakli su iz Centralne banke BiH.

    U 2020. registrovano je i 925 krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura, 679 komada. (Oslobođenje)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje