Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH se gradi najveća privatna fotonaponska elektrana

Preuzmite sliku

Kompanija Hifa Oil – najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata potpisala je ugovor o izgradnji solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke” sa kompanijom Swisslion Takovo.

Elektrana će biti instalirana na površini od preko 20.000 m2. Godišnja proizvodnja solarne elektrane će biti veća od 5000 MWh.

Na ovoj solarnoj elektrani će biti postavljeni monokristalni solarni paneli zadnje generacije renomirane kompanije LONGI sa half cut tehnologijom. Također, po projektu će biti ugrađeni inverteri proizvođača HUAWEI, koji je trenutno broj 1 proizvođač solarnih invertera u svijetu, sa efikasnošću većom od 99%.

Kompanija Hifa Oil i sektor Euro Solar su ovlašteni distributer kompanije LONGI i HUAWEI za Bosnu i Hercegovinu.

“Obnovljivi izvori energije polahko ali sigurno iz alternativnih, prelaze u primarne izvore, u skladu sa tim trendom Hifa Oil gradi svoju poziciju pouzdanog poslovnog partnera koji može odgovoriti i mega projektima kao što je projekat u Trebinju”, ističe Kenan Ahmetlić, izvršni direktor Hifa Oil-a.

Isplativost ovakvih investicija se kreće 4 do 7 godina te spadaju u red visokoprofitabilnih projekata sa brzim rokom otplate. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje