Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH se dnevno popije alkohola u vrijednosti pola miliona KM, ‘popuše se’ tri miliona KM

Preuzmite sliku

Građani BiH su, za samo deset mjeseci prošle godine, popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 miliona maraka. 

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da, uprkos skorimnom  standardu mnogih građana, na pomenute robe trošimo ogromne pare.

Ilustracije radi, od januara do kraja oktobra, alkoholna pića su nas koštala taman toliko koliko je potrebno da se isplati tačno 150.000 prosječnih plata ili skoro 360.000 prosječnih penzija, piše Srpskainfo.com.

Takođe, nije teško izračunati da na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potrošimo skoro 450.000 KM.

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da smo za deset mjeseci 2018. godine uvezli vina u vrijednosti oko 23 miliona maraka, jakih alkoholnih pića preko četiri miliona i piva skoro 105 miliona KM.

S druge strane, u BiH je tokom 2016. godine uvezeno alkoholnih pića u ukupnoj vrijednosti 160 miliona, a godinu kasnije 154 miliona maraka.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca.

  • Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para. Najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije. Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Holandije, a pivo takođe uvozimo i iz Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunije,  Moldavije.

    U udruženjima potrošača ističu da je alkohol luksuz kojeg se, međutim, građani teško odriču.

    – Mnogi će se prije odreći nekih prečih potreba, nego navike da dnevno popiju koju rakijicu ili pivo, kod kuće ili u kafani, svejedno. Alkohol ostavljaju tek u ekstremnim situacijama, najčešće kad se razbole, pa im ljekar zabrani. Međutim, riječ je o prilični skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima. Takođe, najviše alkohola se trši u određenim periodima tokom godine, prvenstveno u vrijeme kad dolaze ljudi iz dijspore. Onda se više alkohola kupuje i za kućnu upotrebu, ali se više odlazi i u kafane. Bez obzira na krizu, mi i dalje njegujemo kult odlaska u kafane – kaže za naš list izvršna direktorka prijedorskog Udruženja građana „Don“ Murisa Marić.

    Miloš S, komercijalista iz Banjaluke, kaže da ne može da zamisli dan, a da sa drugarima, radnim kolegama ili ljudima sa kojima posluje ne ode na piće.

    – Kod nas su plate, generalno, niske, ali se teško odričemo kafana. Narod smo koji ne samo da se druži i provodi u kafanama, nego tamo sklapamo i poslove. Čini se da, uprkos malim platama većine naših građana, kafane i restorani i dalje bilježe odličnu posjetu – ističe naš sagovornik.

    Tako je samo u restoranima i hotelima u RS za nepune tri godine potrošeno je preko 130 miliona KM, a promet u ovim ugostiteljskim objektima stalno raste.

    Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića tokom 2016. zabilježen je promet od skoro 41 milion maraka, pretprošle godine 45,5 miliona, a za devet mjeseci lane  preko 43,7 miliona KM, i to bez PDV-a.

    Promet u ugostiteljstvu u Srpskoj je, generalno, daleko veći, s obzirom na činjenicu da zvaničnom statistikom nisu obuhvaćeni preduzetnici.

  • Dnevno „izgore“ tri miliona KM

    Stanovnici BiH za samo godinu kupe više od 265,8 miliona paklica cigareta, ukupne vrijednosti čak 1,1 milijardu KM. To praktično znači da građani dnevno na ovaj porok potroše čak tri miliona KM, odnosno da svakog dana ispušimo 728.200 kutija uvoznih ili cigareta koje su proizvedene u BiH.

    Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da u ovoj državi puši čak 44 odsto odrasle populacije. S obzirom na to da u BiH ima oko 2,5 miliona građana starijih od 19 godina, nije teško izračunati da su oko milion njih pušači, koji godišnje u prosjeku ispuše oko 265 paklica.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje