Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH može raditi 1.570 stranih radnika, ne računajući sezonce

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH odobrilo je godišnju kvotu radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2019. godini, i ta kvota iznosi 1.570 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 880 radnih dozvola, Republiku Srpsku 600 radnih dozvola i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine 90 radnih dozvola.

Tako, broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975 radnih dozvola, od toga za Federaciju BiH 535 radnih dozvola, za Republiku Srpsku 400 radnih dozvola i Brčko Distrikt 40 radnih dozvola.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH 345 radnih dozvola, za Republiku Srpsku 200 radnih dozvola i za Brčko Distrikt 50 radnih dozvola.

„Ovaj broj ne uključuje dozvole koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.“

Najviše novih radnih dozvola za strance u BiH može biti izdato u prerađivačkoj industriji, dok nešto manje u ostalim djelatnostima, poput prosvijeti, zdravstvenoj zaštiti, javnoj upravi.

Primjerice, u prerađivačkoj industriji u BiH mogu biti izdate 132 nove dozvole za rad strancima, dok u polju obrazovanja može biti izdato pet a u polju zdravstvene zaštite 16 novih radnih dozvola.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da radne dozvole najčešće traže građani Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Italije, Kuvajta, Crne Gore, Saudijske Arabije…”.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole strancima u BiH, računajući i sezonsek dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407 dozvola stranim državljanima za rad u BiH.

Poređenja radi, Vlada Hrvatske na početku 2018. odobrila je kvote za 21.200 sezonskih radnika iz inozemstva. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,