Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

U BiH mnogi ne govore o životu, nego preživljavanju: Uzimam lošije meso, razvlačim od prvog do prvog

Preuzmite sliku

Sindikalna potrošačka korpa za juni u Bosni i Hercegovini iznosi dvije hiljade 640 maraka, što je gotovo dvostruko više od prosječne plate u oba entiteta. Realnost je da većina ima mjesečna primanja manja od prosječne plate. Šta kažu građani?

“Kako preživjeti mjesec kada su primanja dvostruko manja od troškova?” pitanje je za milion dolara.

74-godišnji Žika Radostavljević kaže da penziju koju je zaradio kao konstruktor uspijeva razvući od prvog do prvog.

“Svi mi trošimo lijekove, toga se ne možemo odreći. A ostalo,pa zna se šta, kvalitetnog mesa moramo se odreći, uzimamo lošije meso, lošijeg kvaliteta. Ima hrana za sutradan može se kupiti jeftinije, snalazimo se u svakom slučaju”, kaže.

Penzioneri su se odrekli svega, pa se ne može govoriti o životu, nego preživljavanju, dodaje Radosavljević.

“Borba za preživljavanje, ne samo za to, nego i školovanje djece, održavanje opšteg standarda.”

U uslovima kada mladi moraju da prave kompromise da li će putovati, izlaziti, ili možda natočiti gorivo i platiti kiriju i račune, nije ni čudo što sve više mladih odlazi iz zemlje, kaže 27-godišnja Ljubica Božić.

“Prvo se prioriteti ispoštuju i gledaš šta ćeš do sljedeće plate i tako sve u krug. Većina mladih ne radi posao za koji se školovala pa samim tim je i plata manja nego ona koju su mislili da će imati tokom školovanja i teško je, stvarno je teško”, kaže Božić.

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosi nešto više od hiljadu KM dok potrošačka korpa premašuje 2.600 KM. Nešto je lakše kada u kućni budžet ulazi više od jedne plate.

“I ja radim i supruga radi i to nam je lakše jer imaju dvije plate u kući, i imamo dogovor. Na kraju mjeseca se skrpimo, ali je dobro. Priuštimo im slatkiš, da ih obradujemo, bolje da oni imaju, mi sebi uskratimo, takvo je vrijeme došlo”, kaže Trajan Janković.

Ipak, da da više ne bi razmišljali o tome da li će im i te dvije plate biti dovoljne za svakodnevne troškove, Zorana i Trajan već uveliko razmišljaju o odlasku iz zemlje, piše BHT.

“Za početak prvo ja, a onda ćemo najvjerovatnije svi da idemo.”

Uprkos teškim uslovima, građani se tješe poznatom frazom “moglo je biti i gore”. O tome koliko je život u Bosni i Hercegovini postao surov, možda najbolje govori činjenica da nema dana da se ne dogodi po nekoliko krađa hrane iz prodavnica i tržnih centara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,