Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH je dozvoljeno raditi na državne praznike, ali radnicima to mora biti više plaćeno

Preuzmite sliku

U našoj zemlji do danas nije donesen zakon o državnim praznicima, nego se Odlukom Vlade FBiH ti dani proglašavaju neradnim, a za kršenje ove odluke nisu propisane sankcije, pojasnio je za Faktor Muhamed Pašukanović, federalni inspektor rada. Stoga se i za Dan nezavisnosti može očekivati da tržni centri, kafići i drugi objekti rade kao i svim drugim danima.

U kantonalnim inspekcijama su za Faktor kazali da radnici koji rade u prazničnim danima imaju pravo na veće plaće, a poslodavci koji to ne ispoštuju mogu se kazniti kaznama od 1.000 KM do 5.000 KM.

– Država Bosna i Hercegovina nije usaglasila i donijela zakon o državnim praznicima, nego se Odlukom Vlade FBiH ti dani proglašavaju neradnim, a za kršenje ove odluke nisu propisane sankcije. Iz tog razloga djelovanje inspekcije po ovom pitanju nije moguće – rekao je Pašukanović.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su za Faktor kazali da Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, u vrijeme državnih i vjerskih praznika ima inspekcijske nadzore.

– Važno je napomenuti da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. Nepoštivanje ove zakonske odredbe predviđeno je kao prekršaj za koji je propisana novčana kazna u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću, od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica – objašnjava Vildana Brdarić, viši stručni saradnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Dodaje kako su poslodavci obavezni voditi i evidenciju o radnom vremenu radnika, koja podrazumijeva i rad u neradne dane.

– Nadležni inspektorat tokom cijele godine provodi pojačane inspekcijske nadzore i u poslijepodnevnim satima, u dane vikenda, kao i u dane praznika, a sve u cilju kontrole radno-pravnog statusa radnika i ostvarivanja prava iz radnog odnosa.Od početka ove godine inspektori su kontrolisali rad za novogodišnje praznike 1. i 2.januara, kada je njihovim kontrolama bilo obuhvaćeno ukupno 268 radnika, čijim poslodavcima je zapisnički naloženo da inspektorima rada dostave dokaz o uvećanju plaće radnicima koji su radili za praznike, što je i ispoštovano. Upravo djelovanjem inspektora rada, velikom broju radnika u proteklom periodu je omogućeno uvećanje plaće, po osnovu prekovremenog rada, i rada na dan državnog praznika – navodi Brdarić.

U Kantonalnoj inspekciji rada za oblast radnih odnosa Zeničko-dobojskog kantona su kazali da u kontinuitetu kontrolišu dužinu trajanja radnog vremena, kako bi se spriječilo uvođenje prekovremenog rada suprotnog odredbama Zakona o radu. Potvrdili su kako nema pravnog osnova za kažnjavanje poslodavaca koji od radnika zahtijevaju da rade za državne praznike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,