Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Banovićima će se proizvoditi kupaći kostimi za evropsko tržište

Preuzmite sliku

Lider bosanskohercegovačke tekstilne industrije Alma Ras iz Olova iduće godine otvara novu fabriku u Banovićima u kojoj će se proizvoditi ženski kupaći kostimi za italijansku modnu kuću Calzedonia, potvrdio je Rasim Memagić, generalni direktor i predsjednik Uprave kompanije Alma Ras.

Fabrika će po zahtjevu kupca proizvoditi isključivo ženske kupaće kostime namijenjene za evropsko tržište. Alma Ras je svoju prvu kolekciju kupaćih kostima predstavila u maju 2021. godine nudeći svojim kupcima provjerenu formulu koja i dalje djeluje. Svi modeli izrađeni su u BiH, prate posljednje trendove, izrađeni su od pomno biranih materijala iz Evrope.

“U finalnoj smo fazi potpisivanja ugovora i još smo oprezni da ozvaničimo investiciju i termin otvaranja otvaranje fabrike. Ono što sada znamo je da će fabrika otvoriti radna mjesta za različita zanimanja. U prvoj godini biće zaposleno 80 radnika, a u naredne tri godine 200 radnika”, kazao je.

Napominje da za ovog kupca već radi 200 radnika, a nova fabrika će biti prilika da i dalje rastu na tom polju.

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava poslovna zajednica, poput energetske krize, inflacije, bankarskih kamata i drugih neizvjesnosti, Uprava je odlučila da nastavi sa investiranjem. Tako će u opremu proizvodnih hala i obuku zaposlenih nove fabrike investirati 4,8 miliona KM.

“Ulažemo da bi odagnali strah od očekivane neizvjesnosti koja ima globalni karakter”, izjavio je Memagić.

Pored toga, kako je istakao, želja kompanije je da učestvuju u očuvanju, ali i stvaranju novih radnih mjesta pogotovo u malim sredinama.

“Postoje neke industrije koje su atraktivnije i koje mogu omogućiti bolje uslove za zaposlenje, međutim, ima jako puno radnika dobne skupine 50+ koji nemaju mogućnost da se preorjenišu na nove poslove i prime nova znanja”, istakao je, prenosi Akta.ba.

Inače, ovaj tekstilni gigant i lider u BiH ima pet fabrika u nekoliko gradova. Sarađuju sa najpoznatijim svjetskim brendovima i svoje proizvode plasiraju na brojna strana tržišta.

Kontinuiranim unapređenjem poslovanja i posebnog radnog ambijenta, te značajnim certifikatima u djelu tekstilne industrije održavaju saradnju s postojećim kupcima Triumph, Calida, Calzedonia, Armani, Mey i Hugo Boss, a stvaraju i nove poslovne prilike.

U posljednjih šest godina Alma Ras je uduplala broj zaposlenika, a prosječni staž zaposlenosti je 6,5 godina. Ovu godinu završavaju s 1.350 uposlenika i rekordnim prihodom od 73 miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje