Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Banjaluci 26 ljudi ima platu preko 10.000 KM: “Nekome je život majka, a nekome maćeha” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Podaci Poreske uprave, koji se odnose na majska lična primanja, govore da je 26 lica sa prebivalištem u najvećem gradu Republike Srpske imalo platu koja je jednaka 11 prosječnih plata, koja je u petom mjesecu iznosila 903 KM. Pretpostavlja se da je riječ o primanjima na osnovu menadžerskih ugovora isključivo u privatnim kompanijama.

– Broj zaposlenih u Banjaluci je 53.433 radnika, od kojih je najveći broj njih sa primanjima do 3.000 KM, a to je 52.463 radnika. Najmanji je broj zaposlenih koji imaju veća primanja, odnosno preko 10.000 KM – kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Podaci iz Poreske uprave govore da u Banjaluci ima ukupno oko 70.000 zaposlenih, od oko 260.000 zaposlenih u cijeloj Republici Srpskoj. Prema računici ekonomista, primanja iz radnog odnosa veća od 10.000 KM najvjerovatnije imaju menadžeri u bankarstvu i osiguravajućim kućama.

– To su plate koje se podrazumijevaju za kadrove koji su u suštini neki menadžeri banaka, koji svojim vlasnicima donose ogromne profite i naravno da će vlasnici za taj njihov rad da ih i nagrade – priča ekonomista Predrag Deduković.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, minimalac od 450 KM prima nešto više od 18 hiljada zaposlenih, a manje od minimalca prima oko 17 hiljada radnika.

Evo šta kažu građani:

– Nekom je život majka, a nekome maćeha.

– Pa vjerovatno ljudei u skupštini dobijaju te velike plate, a obični smrtnici rade za male plate od 400-500 KM.

– Ja sam zadovoljan što su mi djeca vani, živim dobro, samo bolesti da ne bude, to je problem. Djeca me finansiraju, jer od 300 KM ne možeš preživjeti.

Dok stručna javnost špekuliše da je premijer Radovan Višković nedavnom izjavom da radnici ne mogu da žive od 500 ili 600 KM plate možda nagovijestio kolika će biti najniža plata u Republici Srpskoj, iz Vlade ovakve računice ne komentarišu, uz obrazloženje da je vrijeme godišnjih odmora. (Tuzlanski.ba/Video: BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,