Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanska kompanija kupila firmu poznatu još iz vremena bivše Jugoslavije

Preuzmite sliku

Kompanija “Cestotehnik” iz Tuzle kupila je ove sedmice preduzeće “Dobojputevi” iz Doboj-Juga, piše BiznisInfo.

“Cestotehnik” je kupio oko 72,5 posto dionica preduzeća za 3,18 miliona maraka, čime je povećao svoj udio na preko 77 posto dionica.

Na taj način je tuzlanska kompanija postala većinski vlasnik firme poznate još iz vremena bivše Jugoslavije.

“Cestotehnik” će, u skladu sa odredbama Zakon o preuzimanju dioničkih društava, raspisati ponudu za preuzimanje preostalih 22,7 posto dionica.

“Dobojputevi” se, osim izgradnjom i održavanjem cesta, bave i proizvodnjom i prodajom asfaltne mase, izradom vertikalne i horizontalne signalizacije, izvođenjem svih građevinskih radova na putevima i uz puteve…

Zanimljivo je da je preduzeće „Dobojputevi“ osnovano još daleke 1951. godine. Po snazi kapaciteta i brojnim uspješnim poslovnima u oblasti niskogradnje bilo je nadaleko poznato na širim prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Njihovi usposlenici izgradili su mnoge magistralne i regionalne saobraćajnice, između ostalih i pravac M17 Šamac – Sarajevo.

Nakon rata firma je preselila u Doboj-Jug. Prije preuzimanja, vlasnička struktura bila je veoma razuđena. Najveći dioničar, Apollo Global Fund, imao je 18 posto vlasništva.

Preduzeće “Cestotehnik” je osnovano 1994. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja, građevinarstvo, inženjering i usluge. Vlasnik preduzeća je Adnan Sijerčić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,