Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Podrška privrednicima za inovativnost i kreativnost (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla prezentovana je mogućnost za vlasnike malih i srednjih preduzeća, koji se odnose na podršku razvoju njihovih biznisa. Riječ je o projektu „Challege to change“ koji, sa više od tri miliona eura, finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Privrednici bi za svoju inovativnost i kreativnost mogli maksimalno dobiti po 30 hiljada eura.

Kreativnosti nije nedostajalo Emiru Buliću, koji je u Tuzli pokrenuo proizvodnju prirodnih bombona i zdravih grickalica za djecu. Njegovu ideju tada je podržala Evropska unija. Smatra da su programi podrške dobri za mlade ljude koji žele da se bave biznisom, te tako utiču na pozitivne društvene tokove u BiH. Kroz projekt „Challenge to change“ želi da proširi proizvodnju.

– Ja bih se prebacio malo više na zdravi slani program. To bi bile integralne grickalice, sa novim sjemenkama – kazao je Bukić.

Inovativnosti ne nedostaje privrednicima u BiH, kaže i projekt menadžerica projketa „Challege to change“. Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju na raspolaganje vlasnicima malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji stavila je više od tri miliona eura. Maksimalan iznos grand sredstava je 30 hiljada eura.

– Svjesni smo da u ovom trenutku ne možemo očekivati neka velika tehnološka rješenja. Bili bismo sretni da i takve primjere imamo, ali u svakom slučaju ta inventivnost treba da podrazumijeva inovativnost na širem nivou, ne samo na nivou te kompanije – navodi Sanela Dževlan, projekt menadžerica „Challege to change“.

Edina Kurtić, koordinatorica Centra za regionalnu saradnju KPK Tuzla, ističe da u dosadašnjim pozivima u TK nije bio značajan odaziv firmi.

– Tako smo odlučili da ove godine malo više promovišemo sam fond, sam grant kako bismo što veći broj preduzeća podstakli da apliciraju i na ovaj način obezbijede neka dodatna sredstva potrebna za realizaciju njihovih projekata – kazala je Kurtić.

“Challenge to change”“ će biti otvoren i startupe. Cilj je svima onima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge pomoći da povećaju broj zaposlenih i konkurentnost. Na ovaj se način direktno utiče na stvaranje  održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje