Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Intral BiH kupio Aidin pogon za 3,5 miliona KM

Preuzmite sliku

Pogon Fabrike obuće “Aide u stečaju” Tuzla prodat je prošle sedmice po cijeni od 3,5 miliona KM što je znatno manje od dugovanja koje ova firma ima prema povjeriteljima.

Do sada je održano desetak neuspjelih prodaja s različitim iznosom cijene, a tuzlanski pogon kupio je “Intral BiH” koji se već nalazi u “Aidinim” pogonima i koji je investirao u njihovu obnovu.

Stečajni upravnik Mehmed Krainović pojasnio je da je pogon prodat na usmenom javnom nadmetanju, a na oglas su se prijavile ukupno četiri firme.

– Neposredno prije početka javnog nadmetanja neke firme su odustale te je kupac kupio pogon po cijenu koju su utvrdili povjerioci – dodao je Krainović.

Izrazio je očekivanje da će se u roku od 30 dana posao oko realizacije izvršenja kompletnog postupka prodaje okončati.

– To je firma koja trenutno radi u istom pogonu i cijena je bila 3.503.000 KM, uvećano za pripadajuće poreze i doprinose, PDV, porez na prijenos nepokretnosti prava i ostalo – zaključio je Krainović.

Kada je oglašena prva prodaja, u junu 2016. godine, vrijednost imovine bila je procijenjena na više od sedam miliona KM.

U nekadašnjem obućarskom gigantu “Aidi”, stečaj je pokrenut prije više od dvije godine, a pogon u Tuzli bio je posljednji objekt te firme koji nije bio unovčen. Uspjelom prodajom “Aide” novac će biti uplaćen povjeriteljima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,