Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla dobija novu kompaniju: MiOD će zaposliti 326 radnika, ukupna ulaganja 20 miliona KM

Preuzmite sliku

Ukupna ulaganja u novo društvo iznose 20,67 miliona KM, a odnose se na nabavku nove, nabavku i remont postojeće opreme u rudnicima, te ulaganja u početna obrtna sredstva.

Elektroprivreda BiH će osnovati novu kompaniju MiOD d.o.o. Tuzla koja će se baviti pružanjem usluga održavanja i pomoćne mehanizacije zavisnim društvima Koncerna Elektroprivreda BiH, izvještava Indikator.ba.

Društvo će biti u 100-postotnom vlasništvo EPBiH a imat će tri pogona – pogon održavanja Tuzla, pogon održavanja Kakanj i pogon mehanizacije u kojima je planirano zaposlenje 326 radnika, primarno uposlenika iz zavisnih društava rudnika koncerna.

Ukupna ulaganja u novo društvo iznose 20,67 miliona KM, a odnose se na nabavku nove, nabavku i remont postojeće opreme u rudnicima, te ulaganja u početna obrtna sredstva.

Procjena potencijalnog prihoda na godišnjem nivou iznosi 34,0 miliona KM, a dobit se projicira na oko 2,6 miliona KM.

Novo društvo mora minimalno 80 posto prosječnog prihoda ostvarivati unutar Koncerna Elektroprivreda BiH da bi ostvarilo izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH tako da je moguće planirati realizaciju do 20 posto prihoda na vanjskom tržištu.

U Elektorpivredi BiH navode da je ekonomsko-finansijska analiza pokazala da je projekat prihvatljiv za realizaciju.

Elaborat o opravdanosti formiranja ovog zavisnog društva Uprava Elektroprivrede BiH je prihvatila početkom ove godine, a odluka o osnivanju trebalo bi da bude donesena na Skupštini dioničara koja je zakazana za 26. april 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,