Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužba radnika BH Telecoma za emisiju dionica “teška” 51,1 mil KM

Preuzmite sliku

Ukupna vrijednost sudskog spora koji su radnici BH Telecoma d.d. Sarajevo pokrenuli protiv društva u vezi sa izdavanjem posebne emisije dionica za zaposlenike iznosila je na dan 31. decembar 2018. godine 51,1, milion KM, pokazuje revizorski izvještaj kompanije, izvještava Indikator.ba.

Kolektivnim ugovorom za područje telekomunkacija u FBiH predviđena je posebna emisija dionica za radnike u visini od 5% osnovnog kapitala društava BH Telecom i Hrvatske telekomunikacije Mostar.

Vlada FBiH je na ovaj način Kolektivnim ugovorom prihvatila da će emisija dionica za radnike biti izvršena, ali nije dala saglasnost na to pa je Sindikat podnio tužbu nadležnom sudu.

Prema tužbenom zahtjevu putem emisije dionica za zaposlene, rasporedom dobiti za tu namjenu, trebalo je da se izvrši prenos dionica na zaposlenike u visini od 5 posto osnovnog kapitala društva, ili ukupno 3.344.554 dionica nominalne vrijednosti 10 KM po dionici, te da se za period od dana donošenja granskog kokletivnog ugovora 4. decembra 2006. godine pa do dana donošenja sudske odluke, nadoknadi šteta u vidu izgubljene koristi za zaposlenike u iznosu od 51,1 miliona KM.

Iznos će biti preciziran nekon provedenog veštačenja, zajedno sa zateznom kamatom na iznose godišnjih dividendi za svaku poslovnu godinu počev od 1. maja u godini za prethodnu godinu pa do konačne isplate.

Povodom istog tužbenog zahjeva vodi se i oko 400 sporova koje su pokrenuli radnici pojedinačno.

Vrhovni sud FBiH je u martu 2017. godine donio odluku u kojoj se navodi da zaštitu svojih prava iz kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u smislu prenosa pripadajućeg dijela dionica na zaposlene i isplatu protivrijednosti dionica u novcu, radnik BH Telecoma može tražiti tek nakon provedene emisije dionica, kada stiče aktivnu legitimaciju u individualnom građanskom sporu.

Iz BH Telecoma su ranije više puta naglašavali da je u Kolektivnom ugovoru predviđena mogućnost emisije dionica, ali da ona ne znači imperativ da mora biti realizirana, te da će o svemu odlučivati nadležni organi.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju BH Telecoma za 2018. godinu, na temelju mišljenja Izvršne direkcije za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima društva, vjeruje se da nije vjerovatno da će BH Telecom izgubiti ovaj spor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,