Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska priprema novi tender za uvoz bh. mesa

Preuzmite sliku

Turska priprema novi tender za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka sa turskim ministrom poljoprivrede Bekirom Pakdemirlijem u Sarajevu.

Šarović je u izjavi za BHRT nakon sastanka kazao kako je nužno da parlamenti dvije zemlje ratifikuju nedavno potpisani ugovor o slobodnoj trgovini kako bi se ponovo pokrenuo izvoz mesa u ovu zemlju koji je neko vrijeme u zastoju.

– Turska strana priprema tender za meso, ali još ne možemo reći o kojoj količini je riječ, kazao je Šarović.

On je dodao da je implementacija ugovora o slobodnoj trgovini nužni uslov nakon čega će naša zemlja moći crpiti pogodnosti koje on pruža, uključujući i izvoz maline i drugih vrsta vroća koje u Turskoj nisu brend, a gdje naša zemlja može ostvariti izvoz.

Šarović je također istakao kako BiH ne može očekivati da će ponoviti izvoz od 6.000 tona mesa u Tursku koliko je ostvareno u 2015. i 2016. godini, ali je realno očekviati da bi ovogodišnji obim mogao biti 4.000 tona, a možda i cijelih 8.000 tona iskoštenog mesa.

– To bi mnogo značilo našim farmerima, ali i trgovinskom bilansu BiH sa Turskom, istakao je Šarović.

On je dodao da je obim razmjene između BiH i Turske prošle godine bio na nivou 600 miliona eura, koliko je bio i u 2017. godini, ali da se očekivalo više.

-Zbog pada kursa lire neki naši proizvodi nisu bili konkruentni na turskom tržištu, pojasnio je Šarović i dodao da će se “morati mnogo raditi da bi se obim razmjene BiH i Turske podigao na milijardu dolara koliko su dvije zemlje planirale”. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,