Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turistički uposlenici u Kantonu Sarajevo traže oživljavanje turizma

Preuzmite sliku

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i članovi turističke privrede uputili su incijativu nadležnima za pomoć u oporavku turizma, saopćila je ta turistička zajednica.

Inicijativa je upućena u vezi s aktuelnim epidemiološkim mjerama u Kantonu Sarajevo, a na adrese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine te kantonalne vlade, ministarstava zdravstva FBiH i Kantona te federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

– Smatramo da je epidemiološka situacija povoljna i da bi trebao biti dopušten ulazak turistima ne samo uz PCR test, nego također uz dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj koroni ili negativnom antigenskom testu. Predlažemo da se posjetiocima omogući brzo testiranje prije početka održavanja događaja ili manifestacije. Imajući u vidu pozitivne svjetske prakse, smatramo da i situacija u BiH dozvoljava primjenu sličnih aktivnosti u oživljavanju kulturnog, zabavnog i sportskog života te turizma uopće – navedeno je.

Potpisnici inicijative, u cilju oporavka turizma i bh. privrede općenito, podržavaju i zahtijevaju ubrzano djelovanje u otklanjanju svih postojećih barijera kako bi makar djelimično vratili društveni život u normalne tokove i doprinijeli uspjehu predstojeće turističke sezone.

– Ovom inicijativom tražimo relaksaciju mjera koje podrazumijevaju podršku nadležnih, poput evropskih i svjetskih vlada, koje intenzivno rade na pronalasku adekvatnih i novih rješenja, budući da je očito da rješenja i različiti modaliteti realizacije kulturnih i zabavnih događaja već postoje – navedeno je također u inicijativi.

Cilj je zajednički analizirati trenutno epidemiološko stanje te u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, vladama i kriznim štabovima, primjenjivati iste ili slične metodologije i primjere dobre prakse pri kreiranju novih mjera.

Generalno, cilj je realizacija kulturnih i zabavnih sadržaja u uslovima pandemije i novih epidemioloških mjera, uz primjenu primjera dobre prakse zemalja u regiji i svijetu, a s namjerom pokretanja kulturnog života te započinjanja oporavka turizma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,