Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turistički sektor bi zbog pandemije COVID-19 mogao pretrpjeti gubitke od trilion dolara

Preuzmite sliku

Čelnik Instituta Svjetskog turističkog foruma Bulut Bagci izjavio je da bi globalna turistička industrija mogla pretrpjeti gubitak i do trilion dolara zbog globalne epidemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukazujući na progresivno širenje koronavirusa u cijelom svijetu, Bagci je za AA kazao da aktuelna kriza ponajviše pogađa turističku industriju i da bi u tom sektoru bez posla moglo ostati i do 50 miliona ljudi u svijetu.

‘Globalno turističko tržište godišnje inkasira 1,7 triliona dolara, a zbog epidemije su nastali gubici koji se već sada procjenjuju na 600 miliona dolara. Gubici će do kraja godine porasti i do trilion dolara’, kazao je Bagci.

On je također kazao da je širenje virusa izazvalo blokadu 70 posto sektora za turistička putovanja, a da negativne posljedice i dalje rastu.

Ističući kako su neke evropske zemlje zakašnjele u reakciji na širenje koronavirusa, Bagci je kazao da bi ekonomski gubici u sektorima povezanim s turizmom u konačnici mogli premašiti i pet triliona dolara.

Dodao je da je najmanje 60 sektora oslonjeno na turizam, Bagci je kazao da će oporavak te privredne grane biti dugotrajan proces i po okončanju pandemije COVID-19.

On je pozvao rukovodioce turističkih kompanija da već sada fokus stave na posljednji kvartal ove godine i da im zadnja opcija bude otpuštanje radnika.

Prema podacima sa specijaliziranog internet portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo ukupno 284.697 ljudi, a od posljedica zaraze preminula je najmanje 11.842 osoba.

Izliječeno je 93.576 oboljelih osoba, a trenutno je na liječenju 179.279 zaraženih, među kojima je 8.109 osoba u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.032 smrtna slučaja, zatim Kina s 3.255 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.556 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,