Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turistički kompleks na obroncima Vlašića: Turski konzorcij Heritage planira uložiti 4,2 milijarde eura

Preuzmite sliku

Turski konzorcij Heritage Turk planira uložiti gotovo 4,2 milijarde eura (5,1 milijardi dolara) u izgradnju turističkog kompleksa u Korićanima, na obroncima Vlašića, potvrdila je predsjedavajuća konzorcija Ebru Guersan za SeNews u srijedu.

Gersan je kazala da će do kraja mjeseca posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi se sastala sa direktorom Heritage Turk Balkan, Anelom Yalinpalom i Zoranom Vujinovićem, direktorom bh. firme Tomix i generalnim direktorom projekta, kako bi završila pregovore, kazala je Gerson u odgovoru na upit SeeNewsa poslan emailom.

Kazala je da je to biti samo prvi sastanak.

– Tokom narednih nedjelja naši nekretninski eksperti iz Francuske, finansijski stručnjaci iz Švicarske i naše grđevinske turske grupe će posjetiti područje projekta kako bi se susrele sa bosanskohercegovačkom stranom projekta”, dodala je ona. Još je ostalo da pregovaramo, objasnila je Gersanova, o detaljima poput zemljišnih hipoteka, državnih podsticaja za strane investitore, poreskih olakšica, kao i lokalnog zapošljavanja, podizvođača i kreditnih linija lokalnih banaka.

“Imamo mnogo detalja za rad na proljeće”.

Kada se pokrene, projekat će trajati 10 godina. To je 100% projekat privatnog sektora, rekala je Guersan. “Za sada nema državnih garancija ili javnog partnerstva na stolu”.

Heritage Turk, zajedno sa sestrinskom kompanijom China Heritage Resources Ltd i Caricom Oil China, čini platformu Heritage kao dinamičnu i brzu G2G (government – to – government) platformu za finansiranje podržanu od Kine i kineskih investicionih banaka, Sinosure, fondova državnog i privatnog kapitala, kineskih državnih korporacija i privatnih investitora. Platforma ima sjedišta u Hong Kongu/Pekingu i Ankari/Istanbulu i ima aktivne kancelarije i lokalne partnere u 17 zemalja.

Njome upravlja predsjednica Guersan iz Heritage Turka i predsjednik Gordon Lee iz Heritage China. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje