Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trump traži od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte za dva miliona barela

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD-a Donald Trump tražio je od Saudijske Arabije da drastično poveća proizvodnju nafte, obrazlažući to “potresima i disfunkcionalnošću” u Iranu i Venecueli.

Američki predsjednik je kazao da je kralj Saudijske Arabije Salman pristao na povećanje proizvodnje, iako zvanični Rijad nikada nije to potvrdio.

Trump je na svom Twitter profilu napisao da je razgovarao s kraljem Salmanom i da ga je pitao da poveća proizvodnju nafte, čak do dva miliona barela, kako bi se nadoknadila razlika zbog stanja s proizvodnjom nafte u Iranu i Venecueli.

“Cijena je previsoka. On se složio”, između ostalog je napisao Trump o navodnom razgovoru s kraljom Salmanom.

Trump je bio nejasan da li je mislio na povećanje proizvodnje za dva miliona barela dnevno. To bi bio značajan poticaj proizvodnje, jer je Saudijska Arabija u maju dnevno proizvodila 10,03 miliona barela dnevno. Najviše je proizvodila u novembru 2016. kada je dnevno eksploatisano 10,72 miliona barela.

Saudijska Arabija je inače najveći svjetski izvoznik nafte. Ipak, bez zvanične potvrde Rijada, nejasno je da li je ovo samo Trumpova poslovna strategija ili pretjerivanje na koje su svi već navikli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,