Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trgovcima polovnom odjećom nije manjkalo posla, po odjeću dolaze od studenata, profesora pa do penzionera

Preuzmite sliku

Za četiri mjeseca ove godine Bosna i Hercegovina je uvezla 1348 tona rabljene odjeće vrijednih 2,4 miliona KM.

Trgovcima rabljenom odjećom ni korona nije mnogo pomrsila konce s obzirom na to da je lani u BiH uvezeno korištene odjeće i drugih korištenih tekstilnih proizvoda u vrijednosti 6,4 miliona KM, što je tek 3% manje nego godinu prije, prenosi srpskainfo.com. U obzir treba uzeti i to da zbog pandemije prošle godine trgovine nisu radile gotovo dva mjeseca. U usporedbi s 2010., uvoz ove odjeće prošle je godine bio veći za čak 2,3 milona KM.

U “second hand” trgovinama ističu da i u pandemiji imaju posla te da su njihovi kupci uglavnom ljudi sa skromnim primanjima. Da je sve veća potražnja za tim oblikom kupnje, ranije su potvrdili i iz jedne mostarske trgovine rabljenom odjećom kazavši kako je profil prosječnog kupca teško napraviti jer po odjeću, kako kažu, dolaze svi, od studenata, profesora pa do penzionera, ističući kako nije rijetko da dođu i cijele porodice, jer su primorane dobro kalkulirati s mjesečnim prihodima

Ne kupuje se samo rabljena odjeća, građani se sve više odlučuju i za nabavu rabljene bijele tehnike i namještaja. I za ovu robu postoje specijalizirane trgovine, a tu je i nezaobilazan internet i društvene mreže. Koliko se ovih artikala uveze, nije poznato jer se takva evidencija ne vodi, ali, sudeći prema tvrdnjama građana, nije riječ o maloj količini.

Trgovci rabljenom bijelom tehnikom kažu da je lani zbog koronavirusa potražnja bila nešto manja, ali da, općenito, građani sve više kupuju polovne mašine za veš, posuđa, sušilice, frižidere i zamrzivače.

“Prije nešto više od pet godina, koliko se bavim ovom poslom, potražnja odnosno prodaja jest porasla, ali ne značajno. Međutim, u međuvremenu je otvoreno još ovakvih trgovina, što znači da ljudi, općenito, sve više kupuju polovnu bijelu tehniku. To je razumljivo, jer je i do tri puta jeftinija od nove”, kazao je za Srpskainfo vlasnik jedne od trgovina. (indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje