Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Traži od FBiH povećanje minimalnih plata, a on uposlenicima ne plaća poreze i doprinose

Preuzmite sliku

Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, Savez samostalnih sindikata BiH je do februara ove godine imao 18 uposlenih, a ukupni iznos duga po osnovu doprinosa je 83.608 KM zbog čega je protiv tog sindikata početkom juna pokrenut postupak prinudne naplate.

Nakon što je Selvedin Šatorović najavio da će se u četvrtak, 24. juna, organizirati proteste zbog kojih će uz saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo grad biti blokiran pet sati, oglasili su se iz Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnici granskih sindikata ocijenjujući Šatorovićeve zahtjeve zakašnjelim i populističkim, te ih pozvali da se uključe u dijalog koji oko najminimalnijih plata sindikati već imaju s Vladom FBiH.

Kako je ranije Feni potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Ibrahim Dedić, Šatorović je “nelegitiman predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH”, a Dedić je naveo i da Šatorović već mjesecima uposlenima ne uplaćuje doprinose.

Tragom tih informacija Fena je zatražila provjeru o broju zaposlenih i plaćanju poreza i doprinosa na plaće, odnosno eventualnim dugovanjima Saveza samostalnih sindikata BiH. Prema tim podacima, dio plata koje je Šatorović i isplaćivao daleko su ispod 1.000 KM za koje se zalaže. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje