Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trasa Tuzla-Sarajevo: Ponovljen tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šićki Brod-Đurđevik

Preuzmite sliku

Ceste Federacije BiH su raspisale tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šićki Brod-Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo.

Projektovanje podrazumjeva izradu glavnog projekta trase za dionicu Šićki Brod-Đurđevik i glavni projekat objekata na poddionici 2, Morančani-Živinice. Procijenjena vrijednost ugovora je 2,1 mil KM bez PDV-a, dok je rok za prijavu na tender 3. jun, piše Ekapija.

Dionica Šićki Brod–Đurđevik predstavlja jednu od saobraćajno najopterećenijih dionica magistralnih cesta u Federaciji BiH. Postojeća cestovna komunikacija karakterizirana je lošim geometrijskim elementima, nedovoljnom propusnom moći i niskim nivoom usluge. Istovremeno, ova cesta koja povezuje dva najmnogoljudnija kantona u FBiH, nema alternativu, nego predstavlja glavnu žilu kucavicu područja između Tuzle i Sarajeva, uz lokalne veze preko regionalnih i lokalnih cesta.

  • – Može se zaključiti da elementi same ceste nisu kritični u uvjetima manjeg saobraćaja i manje izgrađenosti uz samu trasu ceste. Ipak, imajući u vidu da je PGDS na cesti M18 u ovom području uzimajući u obzir konstatovane stope porasta, vrlo blizu 20.000 vozila, te da značajan dio ovog saobraćaja otpada na lokalni i prigradski saobraćaj, opravdanom se pokazala odluka da se postojeća trasa magistralne ceste M18 zadrži u funkciji lokalnog i prigradskog saobraćaja, a da se nedostajući kapacitet kompletira izgradnjom nove dvotračne ceste, koja bi imala osnovni zadatak da preuzme tranzitne tokove – navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

    Ceste FBiH su u februaru 2020. objavile, a zatim u martu poništile ranije raspisan tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šički Brod-Đurđevik. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje